Ga es deaud!

trol-100x100.jpg

Hoerrrr! Ga es deaud! Partijdino! Censuurtijger!

Trollen in de reaguurderpanelen. Het nieuwste hottopic voor de zelfbenoemde fatsoensrakkers en normbewakers op het internet [1, 2, 3]. Trollen, mensen die enge dingen zeggen in reacties op stukjes waar de heren journalisten toch zo veel van hun spaarzame tijd in hebben gestoken, ze zaaien ‘onrust’. Trollen hebben geen mening, trollen uiten alleen beweringen, bagger dus. Toch?!

Hij is miskend, teleurgesteld en boosaardig. Zijn pen is scherp maar gelijkhebberig. Hij zevert en zeurt, miezert en mauwt, maar met de volharding van de ware gelovige. Hij is de mediatrol, de digitale wedergeboorte van de krantenquerulant. Indringer, stalker, bloedzuiger. De evangelist van een eenpersoons godsdienst. De Man van het Grote Gelijk.
Henk Blanken [bron]

Er zit een ander naar trekje aan. Veel van de verzonnen meningen lijken maar een doel te hebben: de auteur het zwijgen op te leggen en het debat te smoren. Dat is uitermate effectief. Bert Wagendorp is zo online monddood gemaakt
Francisco van Jole [bron]

Trollen verpesten het voor iedereen! En dat komt allemaal door de anonimiteit, of nog hipper : pseudonimiteit!

Trollen, hoe komen we van ze af? Dat is de vraag die de fatsoenlijken, de redelijken, de intellectueel boven ons gestelden zich nu stellen.

Neeeeeeeeeeee, geen censuur natuurlijk. Een gedragscode? Of anonieme reacties verbieden? Geautomatiseerde selectie misschien?

Al deze uitermate *kuch* interessante en *proest* belangwekkende vragen zullen ongetwijfeld aan bod komen tijdens het mediadebat Vechten tegen de trollen, over anonieme reacties op internet“:

Francisco van Jole, van zijn kant, is achtervolgd door ‘trollen’ die hem met de dood bedreigen na kritiek op de ‘reaguurders’ op Geenstijl. […] Een debat dus over de vuilspuiterij die vanuit het gezellige webpubliek volgt op redactionele stukken of columns en de vraag hoe hiermee om te gaan.

Reeds bevestigde deelnemers zijn onder anderen: Henk Blanken (adjunct-hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Dick van der Meer (plaatsvervangend hoofdredacteur Algemeen Dagblad), Arda GerkensJohan Heslinga & Danielle Gordens (administrators op Fok!) en Mr. Anton Ekker (advocaat gespecialiseerd in mediarecht, uitingsvrijheid en privacy). (Tweede Kamerlid SP)

Datum: Maandag 2 juli
Tijdstip: 19:30 – 21.00 uur
Lokatie: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam (Toegang is gratis)
De voorzitter die natuurlijk garant zal staan voor een objectief debat met ruimte voor alle meningen *proest*: Francisco van Jole

Ik denk persoonlijk trouwens dat de oplossing heel eenvoudig is:

1. neem niet elke reactie even serieus (ga es deaud is geen, ik herhaal, GEEN doodsbedreiging)

2. accepteer dat er meer mensen zijn met een mening, dat niet iedereen het altijd met je eens is en dat die mensen nu ook een stem hebben

3. begrijp dat pseudonimiteit in een virtuele omgeving (internet) een verrijking is voor het debat: mensen kunnen en zullen openlijker uitkomen voor hun mening

4. if you can’t stand the heat, get out of the kitchen

9 gedachten over “Ga es deaud!

 1. Volgens mij heb je een te positief beeld van de mensheid in het algemeen of van reaguurders in het bijzonder.
  Het zijn net mensen, eigenlijk. De meeste zijn prima uit te houden, maar de venijnige zijn irritant tot op het bot en stoppen niet voordat ze voorbij de grenzen van het redelijke zijn.
  En als het gaat om de fijne reacties bij Geenstijl, dan past daar alleen de Geenstijl-jugend voor.

 2. Vraag me af waarom ik niet ben uitgenodigd.
  Ben tenslotte GeenStijl Criticus van het Eerste Uur, en, in tegenstelling tot van Jole, in het geheel niet geïntimideerd door de reaguursels van het Geen Stijl mongolenleger.

 3. @wim

  =mongolenleger.=

  Dat heet toch megeauleleger, anders beledig je een volk.

 4. trollen zijn een exponent van het recht op vrijheid van meningsuiting en daarom onmisbaar in het debat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s