Linkse kerk

Het is juist dat journalisten over het algemeen links zijn. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de journalisten zich zelf links in het politieke spectrum plaatst; slechts een kleine minderheid stemt op een rechtse politieke partij. Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de best geïnformeerde journalisten CDA en ChristenUnie stemmen. Rechtse journalisten –vooral de VVD-stemmers– bleken veel slechter geïnformeerd dan hun linkse en confessionele collega’s. Misschien wordt het beeld van de ’linkse media’ dus simpelweg veroorzaakt door het ontbreken van goede rechtse journalisten. [bron]

Andre Krouwel, onderzoeker en voormalig actief PvdA politicus.

Behalve dat Andre Krouwel zichzelf in 1 alinea al weet tegen te spreken, op zich al een hele prestatie, toont Krouwel nogmaals aan er niets van te willen begrijpen. Laat ik het je nog 1 keer uitleggen Andre: de media zijn links omdat de belangrijkste “kwaliteits”kranten (NRC, Volkskrant, en deels ook Trouw), maar vooral de actualiteiten- en opinie programma’s op TV zoals NOVA & Den Haag Vandaag, Buitenhof, NOS Journaal, Zembla, Tegenlicht, en (misschien in iets mindere mate) De Wereld Draait Door en Pauw&Witteman allemaal een afwijking naar links hebben. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen?

Daarnaast wordt met het bestaan van ‘de linkse kerk’ helemaal niet bedoeld dat linkse partijen in de regering zitten, maar dat de linkse minderheid in Nederland via de media, de ambtenarij en allerlei gesubsidieerde (overheids)instanties de publieke opinie probeert de beinvloeden en te domineren.

Uit die analyse blijkt niets van het bestaan van een Linkse Kerk. Het overgrote deel – ruim de helft – van de berichtgeving is inhoudelijk neutraal en zeer feitelijk. Gewoon goede journalistiek dus. Daar waar wel vanuit een ‘gekleurd’ perspectief wordt bericht, staat eerder een rechtse invalshoek centraal dan dat wordt geschreven vanuit een linkse visie. Het verschil is overigens niet groot.

Wie bepaalt wat neutraal is? Wie bepaalt wat zeer feitelijk is? Wie bepaalt wat rechts en wat links is? Beweren dat het aantal keren dat een rechtse politicus in het nieuws komt betekent dat de media rechts zijn is echt te bizar voor woorden. Een wetenschapper die dit soort uitspraken doet is de titel wetenschapper niet waard. Hier probeert een alfa “wetenschapper” zijn discipline te verheffen tot een exacte wetenschap, maar Andre, dan had je maar een echt vak moeten leren. Laat ik als voorbeeld enkele uitspraken van Krouwel zelf nemen: is het onderstaande filmpje te klassificeren als links of als rechts?

Hoe kan het overigens dat iemand als Krouwel zowat iedere week op TV en in kranten zijn mening mag verkondigen?! Is Krouwel zelf niet bij uitstek het bewijs van zijn eigen ongelijk?!

7 gedachten over “Linkse kerk

  1. Ik blijf er bij: er is alleen zo iets als gelijk en ongelijk.
    De rest is in te vullen naar, afkomst, religie, opvoeding of andere factoren.
    Links of rest bestaat alleen bij de gratie; dat er wat je hoort dat je niet bevalt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s