Geenstijl-Rutger was legitiem doelwit

rutger-legitiem-doelwitWij zijn stoer, ze luidde de titel van het topic op Geenstijl gisteren. En dat was het zeker. Want de nederlandse troepen in Uruzgan zijn een rondrijdend doelwit voor de taliban, en de verstopte bermbommen langs de wegen zijn levensgevaarlijke vallen die reeds menig militair het leven hebben gekost. Respect dus voor Rutger en zijn twee collega’s.
Maar wat Rutger misschien niet wist is dat hij door het dragen van militaire kleding ook een legitiem doelwit is geworden. We citeren uit het artikel van Hans de Vreij, specialist Vrede en Veiligheid van de Wereldomroep:

Maar vandaag zag ik op de site van GeenStijl foto’s die mijn journalistieke haren te berge deden rijzen. De verslaggever van GeenStijl mocht even de poort uit naar Tarin Kowt. Da’s prima, lijkt me. Minder prima is dat deze verslaggever, Rutger Castricum, gestoken was in uniform (een camouflagepak). Dat is een absolute no-no in de journalistiek: journalisten zijn burgers en burgers mogen geen uniform dragen. Ik ken ook geen precedenten van andere journalisten die voor hun werk Uruzgan bezoeken en zich daar in gevechtspak steken (in het geval van GeenStijl ongetwijfeld verstrekt door de persvoorlichters op Kamp Holland). Wel wordt journalisten die mee ‘de poort uit’ gaan verzocht zich niet al te opzichtig te kleden. Defensie brengt met zijn begeleiding van het GeenStijl-team de positie van journalisten in gevaar: wie een gevechtspak draagt is volgens de regels van het oorlogsrecht een ‘combattant’, een lid van een van de strijdende partijen dus. En daarmee een legitiem doelwit. [bron]

Los van de vraag of we Rutger als journalist moeten zien, een militair is hij zeker niet. Maar burgers die in uniform in oorlogsgebied dragen worden dus beschouwd als legitiem doelwit. Zijn Rutger en zijn collega´s tijdelijk war correspondents? Of zijn de Drie Stijllozen er niet als burgers, maar als tijdelijk personeel van het MinDef?

Niet dat de taliban daar overigens veel onderscheid in zullen maken. En de bermbommen al helemaal niet. Maar het blijft een opmerkelijk feit.

Update: hello hello taliban radio?

Update 2: militairen die in 2006 tijdens de operatie Enduring Freedom onder Canadees commando hebben meegevochten kregen een lagere onderscheiding om politieke redenen?

Update 3: Geenstijl heldert op: het was de voorwaarde van de commandant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s