Nog even, en het zijn net mensen

jantje-blokker1

‘Wilders trekt meer hogeropgeleiden’, zag ik in de krant staan. In opdracht van de Volkskrant had TNS NIPO onderzoek verricht, en wat bleek? In 2006 was nog maar 9 procent van de PVV-stemmers ‘hogeropgeleid’, terwijl dat percentage intussen is gestegen tot 13.

De betekenis van de cijfers werd me niet in één oogopslag duidelijk, maar gelukkig kon een medewerker van het bureau de uitkomst in één zin recapituleren: ‘De Wildersstemmer normaliseert’. Nog even, en het zijn net mensen. [bron]

Jan Blokker

Maar vooralsnog zijn het dus geen mensen? Of is het cynische kritiek op de formulering van de onderzoekers? Hoe dan ook. Jan Blokker begint oud te worden. En als je oud wordt dan wordtje een flapuit. Ga je minder nadenken. Hart op de tong. De werkelijke aard komt boven, de aap uit de mouw. Dan krijg je de Full Blokker:

Zou ze [Jade Goody] ook nu voor stilte hebben gevreesd? Geen nood. Het gelukkige toeval wilde dat de baarmoederhalskanker die vorig jaar bij haar werd vastgesteld ongeneeslijk blijkt, en dat ze binnenkort dood gaat. Kan het mooier voor krant, beeldbuis en volk? […] Bij Matthijs van Nieuwkerk schoof deze week een necrofiele telg aan uit het toneelspelersgeslacht Römer. Hij verzekerde, mede namens Endemol Nederland, dat televisiekijkers na Big Brother en De Gouden Kooi absoluut ook thuis willen blijven voor iemand die live haar laatste adem uitblaast, en dat John de Mol (aangenomen natuurlijk dat het einde van Jade een succes wordt), zeker nieuwe kandidaten zal oproepen.

Zouden niet juist ‘hogeropgeleide’ PVV-stemmers dat toejuichen? Zij haten censuur. ‘Wilders’, zei de eerder geciteerde onderzoeker, ‘heeft zich het thema van de vrije meningsuiting succesvol toegeëigend’. [bron]

Zo zie je maar. Het aantal bochten waarin je je moet wringen om A en B met elkaar te verbinden kan voor Jantje Blokker niet te groot zijn.


2 gedachten over “Nog even, en het zijn net mensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s