Slachtoffer busincident lijdt aan Stockholm syndroom?

algerijnse-straatterroristen-in-frankrijk

Als u niet onder een steen heeft geleefd de afgelopen week, dan kent u het verhaal van de Algerijnse (?) straatterroristen in het busincident in Frankrijk. We komen er nog even op terug omdat het slachtoffer een exclusief interview heeft gegeven aan Le Figaro. Het slachtoffer blijkt een 19 jarige eerste jaars student Politieke Wetenschappen in Parijs te zijn. Hij zegt moeite te hebben om te beseffen wat er precies was gebeurd, maar het zien van de beelden maakten het mogelijk voor hem om de gebeurtenissen een plek in de realiteit te geven. Of zoiets. Op de buschauffeur, die niet ingreep, is hij niet kwaad, die deed alleen maar zijn werk: hij stopte de bus en belde de politie die snel ter plaatse was en direct twee personen kon arresteren. Maar wat vooral opvalt in het interview is het oordeel van het slachtoffer over de daders, meer specifiek over de bewering dat zij racistische uitspraken (oa. «Français de merde») zouden hebben gedaan over en tegen hem. Die uitspraken heeft hij niet gehoord. Bovendien waren de aanvallers dronken of onder invloed. En bovendien waren het niet allemaal immigranten. De video van de gebeurtenissen lijkt erg stereotype: een bourgeois geklede burger tegenover vier jongeren die stennis schoppen. Hij wil niet het beeld bevestigen dat door sommige immigranten is ontstaan, hij heeft helemaal niet het gevoel dat dit voorval iets met immigrantenproblematiek te maken heeft. En een van die aanvallers was toch wel verdacht blank en goed geschoren. Hij heeft er slechts een paar blauwe plekken aan overgehouden en zijn psychiater zei dat hij het goed leek te verwerken. Hij pakt alweer de bus, zelfs op dezelfde route. Niets aan het handje.

Of zoiets.

Toen hij hoorde dat er een video op internet stond met de beelden van het voorval stond hij op het punt om te vragen deze te verwijderen. De verspreiding van de beelden op internet heeft hem en zijn vrienden geschokt, een pijnlijke ervaring. Bovendien is het juridisch laakbaar om de video te verspreiden, het is tegen de juridische principes. Er is een verkeerd beeld geschetst van de gebeurtenissen, de video circuleerde op extremistische websites en politici hebben misbruik gemaakt van de situatie. Het voorval kan makkelijk misbruikt worden voor radicale (lees: racistische) motieven en die wil hij niet voeden. Hij wil niet dat het voorval tot een simplistische karikatuur wordt gereduceerd. De mishandeling zelf had hij goed verwerkt, maar het doet hem veel pijn dat hij nu onderwerp van een controverse van deze omvang is geworden. Hij verlaat Parijs zonder haat om tot rust te komen bij familie.

Tja. Gevalletje Stockholm syndroom? Of het resultaat van een gedegen multiculturele opvoeding? Wie het weet mag het zeggen. De comments staan open.

Update: Le Figaro zet de video niet online omdat de gezichten van de hoofdrolspelers herkenbaar zijn. Wie ze hier bedoelen met de hoofdrolspelers is niet helemaal duidelijk. Omdat het filmpje ook op rechtsextremistische websites stond werd door sommigen gesuggereerd dat het filmpje een fabricage zou zijn (waarschijnlijk om immigranten in een negatief daglicht te zetten). In tegenstelling tot eerdere berichten blijkt de vierde straatterrorist nog steeds spoorloos.

[Link naar telegraaf artikel]

Update 2: Lees Sylvain Ephimenco over de situatie.

4 gedachten over “Slachtoffer busincident lijdt aan Stockholm syndroom?

 1. Hmm. Een tiental jaar terug ben ik in het rotterdamse om ook vrij willekeurige redenen tegen de grond getrapt, die video verschilt eigenlijk niet zoveel.. Als de hermandad niet zo snel ter plaatse was als die toen was, had het erger kunnen aflopen. Ik heb dat zelf verwerkt (kost wat tijd), ik heb er geen angst of kwaadheid aan overgehouden. Het idee dat er een psych aan te pas zou moeten komen zou mij minstens zo veel trauma opleveren dan het voorval zelf. Maar dit geval is parijs, daar gaan zaken blijkbaar anders.

  (Grappig. Ik was dat voorval geheel vergeten. Woon nog steeds op dezelfde plek, aggresief tuig kan ongezien de tiefus krijgen.)

 2. Naast “Stockholm syndroom” is volgens mij “cognitieve dissonantie” ook een psychologische term die je er tegenaan kan gooien hier.

  Een cognitieve dissonantie is een gebeurtenis die je meemaakt die niet aansluit bij je wereldbeeld, en dus ontkend moet worden om dat wereldbeeld overeind te houden. Het is óf de gebeurtenis, óf je wereldbeeld waar je voor moet kiezen in het geval deze strijdig zijn met elkaar.

  Er vanuit gaande dat iemands wereldbeeld zo’n beetje zijn kostbaarste (mentale) bezit is, kan en moet bijna iedere gebeurtenis die hier niet bij aansluit ontkend worden. Dit is ook de reden waarom onze planeet één groot “de keizer heeft geen kleren aan”-sprookje is.

  Grote geesten zijn dus mensen die bereid zijn om hun wereldbeeld zijn aan te passen aan hun ervaringen. Terwijl de meeste mensen (kleine geesten) hun ervaringen vootrtudurend aanpassen aan hun wereldbeeld, zoals die multiculti sukkels hierboven die zijn aangevallen in die bus in Parijs.

  En volgens Marcel van Dam gebeurt er überhaupt nooit iets in bussen. Het wereldbeeld van deze man staat dan ook al 70 jaar als een huis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s