Cartoons, VVMU & Holocaustontkenning

AEL cartoonsBovenstaande cartoon (auteur onbekend) was een reactie van de AEL op de Deense cartoons, eigenlijk meer op het feit dat kranten in Europa de cartoons veelvuldig hebben hergedrukt en er geen vervolging plaatsvond. Een dag na publicatie van deze cartoon (en deze) deed het CIDI aangifte wegens ‘opzettelijke belediging op grond van ras, godsdienst en levensovertuiging’. Daarmee toonde het CIDI precies aan wat de AEL bedoelde te zeggen: hypocrisie.

Dat was drie jaar geleden, we wachten nog steeds op het besluit van het OM om wel of niet te vervolgen. De afgelopen tijd is de holocaust ontkenning weer actueel geworden door het voorstel van de VVD. Er schijnt onduidelijkheid te bestaan over de strafbaarheid van holocaust ontkenning, nog los van de vraag of bovenstaande cartoon de holocaust ontkent. En of de aangifte betrekking heeft op holocaust ontkenning is trouwens ook nog maar de vraag.

Een jaar later [na de aangifte, trs] kreeg het CIDI ‘een tussenbericht’ van het OM met de mededeling dat de zaak in behandeling was. Daarna bleef het stil. In april trok het CIDI opnieuw aan de bel en kreeg toen te horen dat de beoordeling van de AEL-cartoons meer tijd in beslag neemt ‘omdat meerdere aangiften zijn ontvangen tegen verschillende andere cartoons’. Volgens een woordvoerster van het OM gaat het om spotprenten van Gregorius Nekschot. Daartegen werd in diezelfde periode (begin 2006) aangifte gedaan. Besloten werd toen alle cartoons gezamenlijk te beoordelen, ‘zodat ze op eenzelfde manier op een aantal criteria kunnen worden getoetst’.

De afhandeling liep vertraging op doordat het OM er lang over deed Nekschot (een pseudoniem) op te sporen. Het OM overweegt nu de cartoonzaken weer los te koppelen. [bron]

Nu overweegt het OM dus opeens om de twee zaken weer te ontkoppelen? Waarom? Wil het OM de holocaust ontkenning strafbaar houden en dus tot vervolging overgaan, maar tegelijkertijd Nekschot niet vervolgen? Of wil het OM Nekschot wel vervolgen, maar voorkomen dat een vrijspraak automatisch ook ertoe zou leiden dat de holocaust cartoons ook niet strafbaar zijn?  En waarom heeft het OM drie jaar nodig om hierover te beslissen?! Is het bewuste vertraging? Snapt het OM zelf de wetgeving niet? Is dit niet een bijzonder onwenselijke situatie voor een democratische rechtstaat waar de VVMU en rechtszekerheid twee van de absolute basisprincipes zijn? En waarom hoor of lees ik hier helemaal NIETS over in de media?

Update: zie ook

Een gedachte over “Cartoons, VVMU & Holocaustontkenning

  1. Omdat men het zelf even niet meer weet. Velleman is te voortvarend geweest en nu maakt men zich bij het OM enigszins zorgen over de gevolgen van de waarschijnlijke vrijspraak van Nekschot en van de AEL. Pandora’s doos zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s