Hoogleraar rechtsfilosofie: “Een rechter met een hoofddoek moet zeker kunnen”

jurist van den burg wil rechter met hoofddoek

Aldus een interview met dr.mr. Wibren van der Burg in het blaadje J&L (jurist en literatuur) van october 2009.

Als zelfs hoogleraren rechtsfilosofie en rechtstheorie dit soort waanzin beginnen te produceren, dan is de islamisering van Nederland misschien toch dichterbij dan ik dacht. Als we de redenering van Wibren van der Burg consequent doortrekken, dan zouden er helemaal geen kerstpakketten uitgedeeld mogen worden. Want waarom zou een kerstpakket dan op zichzelf niet een belediging kunnen zijn voor niet-gristenen? En waarom mogen er dan nog vleesproducten inzitten? Vegetariers zijn daartegen. En veganisten hebben zo ook hun eisen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Een rechter die niet in staat is om zijn eigen geloof en overtuigingen thuis te laten, en al helemaal als hij of zij niet in staat is de uiting daarvan buiten de rechtszaal te houden, is wat mij betreft per definitie ongeschikt als rechter. Zou van der Burg het ook goed vinden als een rechter een PVV button op zou doen, een CU trui aan zou trekken of een AFA petje zou dragen? Van der Burg zegt dat rechters goed worden gescreend en daarom onafhankelijk mogen worden geacht, maar het is schijnbaar teveel gevraagd dat ook te laten zien in het gedrag:

Een strikte scheiding tussen staat en religie is niet altijd wenselijk, vindt Van der Burg. ,,Voor veel mensen is cultuur of religie een wezenlijk deel van hun identiteit. Wanneer ze die in de publieke sfeer helemaal buiten beschouwing moeten laten, zouden ze dus een wezenlijk deel van zichzelf thuis moeten laten.” [bron]

Bij dit soort mensen beginnen bij mij altijd de alarmbellen te rinkelen. Daar zit vast meer achter. Effe googelen. En ja hoor:

Eerder was hij van 2001 tot 2008 hoogleraar metajuridica aan de Universiteit van Tilburg. Van 1996 tot 2001 leidde hij in Tilburg het PIONIER-onderzoeksprogramma ‘Het belang van idealen in recht, moraal en politiek’. Van 1986 tot 1995 was hij verbonden aan het Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidsrecht en aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht.

Hij vervulde diverse maatschappelijke en wetenschappelijke nevenfuncties. Van 2002 tot 2006 was hij voorzitter van het landelijk bestuur van de Remonstrantse Broederschap. [bron]

Hier spreekt dus iemand namens een geloofsgemeenschap. Weliswaar een vrijzinnige geloofsgemeenschap, maar blijkbaar niet zo vrijzinnig dat kerstpakketten met wijn en varkenspate geen kwaad kunnen. Neeeen, daar moet terstond mee worden gestopt, wat dat is beledigend voor moslims. Afgezien van het feit dat het altijd de moslims zijn die beschermd moeten worden en de rechten en tradities van niet-moslims beknot moeten worden,  is de kortzichtigheid, de arrogantie, het paternalisme en het discriminatoire karakter van dit soort standpunten simpelweg niet meer te harden.

Sterker nog, van der Burg wil liever de scheiding der machten opheffen ten faveure van religieuze groepen:

In debatten wordt vaak verwezen naar de Franse ‘laïcité’, de strikte scheiding tussen godsdienst en staat, waardoor er in het publieke domein geen ruimte is voor godsdienst. Volgens Van der Burg past deze benadering niet goed bij de Nederlandse traditie. Bovendien doet deze strikte scheiding ,,onvoldoende recht aan de belangen van religieuze groepen”.

En dat uit de mond van een hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie!

Man man man…. waar gaat dit naartoe…

13 gedachten over “Hoogleraar rechtsfilosofie: “Een rechter met een hoofddoek moet zeker kunnen”

 1. Als de door deze man beschreving screening werkelijk zo goed was, was ie zelf geen rechter geweest ;)

 2. Elke keer denk ik zotter bestaan ze niet, noem maar op Vogelaar, gekker kan toch niet. Van der Laan is minstens even gek, hij antwoordt niet en zegt dan, ik heb alles beantwoord.
  Deze hoogleraar aan de linkse Erasmus Universiteit, waar het wemelt van de gekken, haalt toch ook de toptien der zotheid wel.
  Zo maf was de mensheid vroeger toch nooit.
  Hopelijk pikt de bevolking het niet langer en komt in opstand en brengt onze elite weer naar de plaatsen zoals ze bij de Franse Revolutie deden, want uit hun koppen komt weinig wijsheid.

 3. Sterker nog, het zit er vol van. Ik heb meegemaakt dat op de werkvloer werd gelobbyd door een strikt Christen/Evangelist bij andere streng religieuzen, lid te worden van een clubje die kennelijk vind dat zij in de Christus zijn. Niet-religieuzen worden uitgesloten. Er wordt gelobbyd onder meer bij juristen om meer invloed uit te oefenen. Ook bevinden zich in dit soort strikte clubjes mensen uit topposities en ik meen de naam Hirsch Ballin of Donner te hebben horen vallen. Wat is de agenda, verkrijgt CDA wel altijd zoveel spontane stemmen of is er iets anders aan de hand?

  Bijna alle leiders van landen zijn strikt Religieus, zo ook vele commissarissen van Koning Beatrix, waaronder W. van der Donk. In Elsevier afgelopen week stond een artikel van hem waarin ook hij aangaf dat de scheiding Kerk en Staat van hem niet hoeft maar liever wel meer druk op godsdienst nog. Zo ongeveer dezelfde strekking als in het verhaal hierboven.

  Toen ik het stuk van E.J. Bron las over Europa: “Waarom EU vernietigd moet worden, en wel nu” bedacht ik mij dat het mij niets zou verbazen dat de mensen ook in de top van EU die zo’n ondemocratisch moloch nastreven, autoritair, totalitair (misschien wel bijna fascistisch), waarschijnlijk mensen zijn met zo’n strikt religieuze achtergrond. Alsof die mensen, doordat het met de paplepel is ingegoten niet anders kunnen leven en denken en daarmee op slinkse wijze hun wil en denkwijzen aan anderen willen opleggen.

  Geluiden gaan al langere tijd in het rond, dat men vanuit EU een strengere wetgeving wil hanteren met betrekking tot Blasfemie. Inperking van het één en ander. Ook in het NJB (Nederlands Juristen Blad) van 2007 heeft hier een zorgelijk artikel over ingestaan. Me dunkt dat de laatste tijd vrouwen (ook in het streven naar topfuncties) weer in de verdrukking dreigen te komen, alsof de vrouwenquota inen niet meer nodig is. Gelooft u het zelf?

  Het lijkt mij dat dit veel en veel meer boven water gekregen dient te worden en in het nieuws geplaatst dient te worden. Het is zorgelijk en een zorgelijke ontwikkeling.

  Als dit soort mensen werkelijk zo iets totalitairs, autoritairs op het oog hebben met betrekking tot EU, dan komt de Islam hun wel goed uit zou je zo maar kunnen bedenken. Onvoorstelbaar mocht dit zo zijn, wanneer je kan bedenken dat dit dan niet meer in de hand te houden valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s