Vrienlink (BE): “Racismewet ongrondwettig toegepast”

Rechtsantropoloog Jochum Vrielink is een dapper man. Misschien nog meer nog dan Nederland is Belgie al jaren in de greep van de antidiscriminatiebeweging. Jochum Vrielink deed onderzoek naar de Belgische rechtspraak over racisme sinds 1981 en komt tot de volgende conclusies:

“De racismewet wordt veel te ruim en vaak ongrondwettig toegepast. Daarom schiet ze haar doel voorbij.” […] In de jaren negentig waren er twee veroordelingen per jaar, in 2005 was het aantal opgelopen tot 45. De wet wordt in 80 procent van de gevallen toegepast op uitlatingen, terwijl de wet vooral bedoeld was om discriminerende daden te beteugelen. Vooral vanaf 1994 wordt de wet te ruim en zelfs ongrondwettig toegepast, luidt het in de studie. Bij de toepassing wordt ook geen rekening gehouden met de arresten van het Grondwettelijk Hof die vereisen dat bij een racistische uitlating aangetoond wordt dat er kwaad opzet is.

Die conclusies zijn geen kattepis. Zoals we  in Nederland het MDI van de naoorlogse islam-inquisiteur Rene Danen kennen, zo heeft Belgie Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat in 2008 verheugd was over het voornemen om de grenzen open te stellen voor economische migranten en het legaliseren van illegalen. Daarover zegt Vrielink:

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding moet volgens Vrielink ook duidelijk maken waarom het zich burgerlijke partij stelt. Het centrum zou best ook geen bevoegdheid hebben om zich burgerlijke partij te stellen. Dat is eerder de taak van actiegroepen zoals de Liga voor Mensenrechten of Kif-Kif.

Misschien moeten we Jochum Vrielink ook eens uitnodigen om dit onderzoek in Nederland uit te voeren, want in ons land is het al niet veel beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s