Kees Schaap, politiek activist in dienst van Zembla (PO)

Kees Schaap (rechts op de foto). Foto: uit het programma DWDD.

Zondag 25 april 2010 was de dag dat Zembla de publieke omroep naar een nieuw dieptepunt bracht met de uitzending over Geert Wilders. Dat Kees Driehuis de eindredacteur van Zembla is zal voor de meesten bekend zijn. Dat was hij ook al ten tijde van de schandalige uitzending over Ayaan Hirsi Ali. Toen was Jos van Dongen de kwade genius. Jos was niet zo blij met alle aandacht en probeerde later alle sporen naar zijn persoon uit te wissen.

Maar wie is eigenlijk de man die echt vieze handen heeft gemaakt in dit geval? Wie is echt verantwoordelijk voor dit stukje hedendaagse Riefenstahl televisie? Wie heeft die stukjes geselecteerd, aan elkaar geplakt, muziekje eronder gezet en gezegd: ja, dit is precies wat ik voor ogen had. Wie is die man met die zieke geest? Die man heeft een naam en een gezicht. Zijn naam is Kees Schaap en zijn gezicht ziet u rechts op de foto hierboven. Kees Schaap, waar hebben we die naam eerder gehoord? Ik licht er twee sprekende voorbeelden voor u uit:

Om te beginnen: Kees Schaap was de man achter de Zembla uitzending over de complottheorie achter 9/11.We citeren Kees Schaap in VARA Magazine:

Net zoals bij the Matrix, speelt de wereld van de complotdenkers zich vrijwel volledig af buiten de “gewone” wereld. Wie op Google 9/11 invult, komt ze allemaal tegen. In de voor ons gewone wereld, bestaan ze niet. In die wereld worden ze ook niet serieus genomen. Wat ze ook ondernemen aan petities en emailbombardementen gericht aan politici en journalisten, ze worden gezien als een stel idioten of als een sekte die hardnekkig wil geloven in een complot. Ook bij Zembla krijgen we al maandenlang emails. Deze gaan gepaard met tientallen urls, die verwijzen naar sites die, met artikelen, foto’s en filmpjes, hun gelijk aantonen. Ook wij hebben die aanvankelijk meewarig weggeklikt. Totdat ik, op een verloren zondagavond in april, daadwerkelijk ben gaan lezen wat er allemaal wordt beweerd op die sites. Dit is in één woord verbijsterend. Het is een onophoudelijke reeks feiten, onderzoeken, artikelen, getuigenverklaringen, foto’s en materiaal die maar tot één conclusie leidt: 11 september was een inside job.

De wetenschappers die erbij werden gehaald toonden uiteindelijk aan dat de complottheorie nergens op was gebaseerd. Maar met die conclusie kon Kees Schaap niet leven, en dus werd er een of andere vermeende explosieven expert erbij gezocht die dan op z’n minst wilde verklaren dat het instorten van WTC7 toch wel verdacht veel leek op een destructie met gebruik van explosieven. Iets dat door experts in het buitenland overtuigend naar het land der fabelen werd verwezen.

Kees Schaap kent u daarnaast misschien ook nog van de “Bloemenbuurt affaire”. De Bloemenbuurt is een wijk in Hilversum. En in die wijk zou een ‘sociaal pension’ worden gehuisvest. Een sociaal pension is een pension voor dak- en thuislozen: mensen die door links toch worden beschouwd als kwetsbare mensen, slachtoffers van de maatschappij die hulp nodig hebben. But not in my back yard moet Kees hebben gedacht. Kees werd woordvoerder van de groep mensen die koste wat kost wilde voorkomen dat het pension in hun buurt zou worden gevestigd. Typisch het gedrag van een hypocriet linksmensch zou je nu kunnen zeggen. Maar daar was het niet mee gedaan: Kees Schaap misbruikte zijn positie als journalist bij Zembla om een met belastinggeld gefinancierde documentaire (“Baas in eigen buurt“) te maken over deze kwestie, om zijn standpunt kracht bij te zetten, de (plaatselijke) publieke opinie en daarmee de besluitvorming te beïnvloeden. Kees Schaap hierover:

Ik vond dat ik moest proberen die buurtbewoners te verenigen, omdat ik ook degene was die mijn buurtbewoners had geprobeerd te overtuigen van mijn mening dat het wél zin had. Na de uitzending ben ik bewust opgehouden me als journalist met de zaak te bemoeien en werd ik actievoerder.

Eddie De Paepe, politiek verslaggever van de plaatselijke stadsredactie schreef in reactie daarop:

“De journalist (Schaap, trs) komt in de eindejaarsuitzending van Zembla nog eens terug op de documentaire van october, waarin hij de televisiekijker zijn gekleurde beeld van de werkelijkheid voorschotelde. Schaap misbruikt zijn positie als programmamaker bij Zembla om als burger zijn zin te krijgen.

Dat Zembla dit soort extreem linkse activistische propaganda-TV maakt mag eigenlijk niet eens verbazing wekken. Behalve dat het een VARA programma is, zeggen de makers het ook op hun eigen website:

ZEMBLA wil spraakmakend zijn en nieuws maken, het wil iets teweeg brengen, veranderingen in gang zetten.

Inderdaad: nieuws maken om de door de VARA gewenste veranderingen in gang te zetten. Ik had het niet beter kunnen formuleren. Dat heeft met kwalitatieve objectieve onderzoeksjournalistiek inderdaad helemaal niets te maken. Zondag 25 april 2010, 6 weken voor de landelijke verkiezingen, werd de documentaire over PVV lijsttrekker Geert Wilders op de publieke omroep uitgezonden. Samenstelling & regie: Kees Schaap. Want er moeten veranderingen in gang gezet worden. Of met de woorden van Francisco van Jole :

Je kunt niet beweren dat iemand gelijk is aan Hitler en vervolgens volhouden dat hij toch niet uit de weggeruimd moet worden. Het één beweren is het ander impliceren.

En Driehuis zag dat het goed was (radio 1).

Update: Journalist Ernst Lissauer, die een bijdrage leverde aan de uitzending, voelt zich misbruikt door Zembla en noemt het ‘tendentieuze en slechte journalistiek’. Volgens Ronald Plasterk is Zembla over de schreef gegaan. [bron]

Update 2: een uitgebreide kritische beschouwing van de documentaire op Contradicere.

Update 3: goed uitzoekwerk van Geenstijl: de banden van de PvdA en Zembla (VARA) blootgelegd.

38 gedachten over “Kees Schaap, politiek activist in dienst van Zembla (PO)

 1. @ Sir Galahad the Pure said, on 27 april 2010 at 1:22 AM

  de zogenaamd “onafhankelijke” NPS (in werkelijkheid een linkse omroep zonder leden).

  ____________

  Van ons belastinggeld zonder leden dus.
  En dan Wilders beschuldigen dat hij niet democratisch is omdat hij geen leden heeft.

 2. Schieten op de boodschapper omdat de inhoud van zijn boodschap je niet zint, dat is ziek.
  Toegegeven, journalistiek gezien was de uitzending bepaald niet; maar als mening was het een bijzonder goed onderbouwde uiteenzetting over de handelwijze van Wilders.

  En Fransisco van Jole heeft natuurlijk ongelijk; want het is met Hitlers altijd pas achteraf dat het duidelijk wordt dat ze beter niet aan de macht hadden kunnen komen. Je kunt iemand pas veroordelen NA zijn misdaden!

 3. We kunnen er over mekkeren, die verwevenheid van de NPS met de PvdA en andere linksmensen die hun functies en posities misbruiken om het volk vol te proppen met propaganda, maa, het is feitelijk natuurlijk een zegen.

  En wel hierom mijne vrienden: de linksmensen ontmaskeren zichzelf hiermee onontkoombaar als de extremistische, fascistoïde, intolerante klootzakken die ze zijn.

  Het aura van het morele gelijk dat ze sinds de jaren “60 -onterecht- met zich meedroegen verdampt gelijk de poolkappen en gletschers in de wildste theorieën van de Al Gore.

  Nog even en zelfs de gemiddelde Jean Lûlle in de straat beseft dat de kreet links lullen, rechts vullen niet zomaar uit de lucht is komen vallen en dat de linksmens zich bedient van smeriger tactieken dan de vuige rechtse rakkers waartegen ze waarschuwen.

  De hypocrisie van het links rapaille is niet meer toe te dekken noch te verbergen. Geen burka is groot genoeg om de doorzichtige, schaamteloze leugens van deze hypocriete bende te verhullen.

  Geduld dus. Ons volk zal ontwaken en de linkse ballonnen doorprikken opdat andere tijden aanbreken. Dit land kan zoveel beter zou ik haast zeggen ;)

 4. Pingback: Top Posts — WordPress.com

 5. Zouden de makers van de uitzending van Zembla de consternatie niet voorzien hebben?
  Als ze het voorzien hebben, moet het een doel hebben gehad. Als dat zo is welk doel, en hebben ze dat bereikt? Hierbij denk ik ook aan de naderende verkiezingen.
  Je zou zeggen dat ze compleet missgeschoten hebben omdat ze de reacties van hun publiek verkeerd ingeschat hebben, als het hun doel was om Wilders onderuit te halen.
  De gebruikte stijlmiddelen zijn door iedereen als belachelijk aangemerkt, en er is niet echt ingegaan op de redenen waarom Wilders in de verkiezingen wel eens hoge ogen zou kunnen gooien.
  Waar0m die gebruikte connectie met die extreme nazi propaganda en die onnodige filmscenes met vluchtende en angstige mensen?
  Als je de uitzending goed bekijkt en niet erg kritisch, moet je wel tot de conclusie komen dat Wilders een nazi is, en gevaarlijk voor de maatschappij.
  Vraag me af of Wilders van ouderdom dood zal gaan?

 6. Lijkt het ook niet een beetje op de manier waarop terroristische groepen zoals Al Quida daarvoor gevoelige mensen proberen te manipuleren om aanslagen te plegen.
  Konstant video`s de wereld insturen met daarop filmbeelden hoe verderfelijk en gemeen je vijand wel niet is.
  Er is altijd wel een gek die denkt dat hij de wereld beter kan maken.

 7. Iets dat door experts in het buitenland overtuigend naar het land der fabelen werd verwezen?

 8. Beste Realshowstopper, als je wat te klagen hebt, kan je mij ook persoonlijk opbellen. Mijn telefoonnummer van mijn mobieltje is 0653413853. Liefs, Kees.

 9. Ga naar http://www.zemblabla.nl om te zien hoe Jos van Dongen, Kees Driehuis en Sinan Can destijds logen. Alle zogenaamde ontdekkingen in hun uizending over Ayaan Hirsi Ali stonden gewoon in de Wikipedia, het Vara TV Magazine uit November 2002 etc.

  Dat Zembla een hekel had aan Hirsi Ali heb ik geen moeite mee, dat hadden velen. Dat ze echter feiten achterhouden of verdraaien (zeg maar gerust, liegen), daar heb ik wel een probleem mee. De meeste kijkers verwachten niet onderzoeksjournalisten zo met feiten omgaan en hebben het dus niet door.

  Dankzij “journalisten” als Driehuis, Can en Van Dongen zal de publieke omroep langzaam de nek worden omgedraaid. Terecht, helaas………

 10. Pingback: “Zembla zonder ontploffende spinnen “; Deel 1 over uitzending over Wilders (Martijn de Koning) | Allochtonenweblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s