Toppunt van integratie: een gesluierde vrouw die rookworsten verkoopt

Mag je een verkoopster dwingen haar klanten aan te kijken en te glimlachen? Ik vind van wel. Maar je mag haar niet verplichten haar hoofddoek af te doen. […]

Ik vind het een verademing om een gesluierde moeder in de Hema zakdoeken te zien kopen en een paar paashazen voor haar kinderen. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde. Zijn neus snuiten en gelukkig zijn.

En wat als diezelfde vrouw op een dag bij de Hema wil gaan werken en haar hoofddoek niet wil afdoen? Het toppunt van integratie is een gesluierde vrouw die rookworsten van de Hema verkoopt. [bron]

Eens. Dat deze vrouw nu naar de postkamer is verbannen is toegeven aan bekrompen onverdraagzaamheid tov. de klagende klanten die niet geholpen willen worden door een vrouw met hoofddoek.

Update: Ook een petje en een piercing zijn voortaan taboe. De nieuwe regels gelden voor alle medewerkers van de tachtig HEMA-filialen in België. [bron]

Natuurlijk mag een winkel zelf besluiten welke eisen aan representativiteit er worden gesteld, dat is niet het issue. Het issue is dat er blijkbaar klanten zijn die niet geholpen willen worden door een vrouw in hoofddoek en dat de Hema daaraan toegeeft. Als de Hema de hoofddoek verbiedt met hetzelfde argument om gezichtspiercings en hanenkammen te verbieden, dan moet de Hema dat zo uitleggen en verdedigen. Met religie en neutraliteit heeft het dan allemaal niets maken. Dat een winkel verbiedt aan werknemers om politieke symbolen (buttons etc.) te dragen is wel begrijpelijk, dus als de Hema om die reden de hoofddoek verbiedt moet de Hema dat zo uitleggen en verdedigen. Het is dan aan de rechter om te beslissen of dat vergelijkbaar en redelijk is. In mijn ogen zou die vergelijking te ver voeren aangezien het dragen van een religieus symbool vooral persoonlijk is, het dragen van een button van een politieke partij vooral bedoelt is om campagne te voeren.

Update: overigens ben ik het ook eens met dit commentaar.

Advertenties

7 thoughts on “Toppunt van integratie: een gesluierde vrouw die rookworsten verkoopt

 1. Dan moet je ook niet klagen als vrouwen zonder hoofddoekje voor hoer worden uitgescholden, worden mishandeld of met paintballen worden beschoten

 2. Ik vind het erg lastig. Vanuit mijn liberale hart ben ik tegen een verbod, maar er gaat onmiskenbaar een symboolwerking van uit. Het EHRM heeft dat als grond voor het verbod op Turkse universiteiten onderkend als legitiem, precies om die reden. Religie neemt een aparte plaats in maar eigenlijk is het niet wezenlijk anders dan elke andere levensovertuiging. Ik denk dat veel mensen ook niet blij zouden worden wanneer verkoopsters met t-shirts of buttons met politieke logo’s zouden rondlopen (of dat nou de PvdA of de PVV zou zijn…).

  Als een bedrijf een neutral imago uit wil dragen dan mag ze haar eigen dresscode bepalen. Dat het momenteel allemaal zo gevoelig ligt rond de islam doet aan dat recht in beginsel niet af.

  Nogmaals… lastige zaak..

 3. Laat zien dat de politiek zich van de mensen niets aantrekt wat immigratie betreft. Moeten de mensen zich van de politiek ook niets aantrekken!

 4. Religie hoort achter de voordeur en dus ook alle uitingen daarvan. Een werkgever staat m.i. in zijn recht om aan te geven hoe een werknemer er uit moet zien als deze een representatieve functie heeft (lees: direct contact met klanten). Dat geldt voor hanekammen, hoofddoekjes, D66-buttons en bomgordels. Als je daar als werknemer niet tegen kan, zoek je een andere baas. Niet zo moeilijk.
  De Hema e.v.a. heeft toch ook bedrijfskleding voor z’n mederwerkers? Daar zit geen hoofddoek bij. Dat vindt iedereen wel heel gewoon.

 5. Het is van den zotte dat we deze discussie moeten voeren! Alle kenmerken die een werkgever niet onderschrijft moet hij niet toelaten. Ik heb er genoeg van om gedicteerd te worden door een “tolerantie” principe gebaseerd op gelijkwaardigheid. Ik zeg heel eerlijk dat ik niet wil worden geconfronteerd met hoofddoeken, kruizen en keppels als ik shop in een neutrale winkel. De arrogantie van die moslima om te klagen in de media moet ook bestrafd worden!

 6. ik vind vanaf wanneer iedereen dat zich wil immigreren in ons land is het nu belgie,nederland of ieder ander land,zich moet aanpassen aan de wetten en de normen van dat land qua taal….geen probleem met religie maar laat het thuis waar het hoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s