Griekse toestanden in onderwijs NL

Scholen in het voortgezet onderwijs raken in de financiële problemen door een riante verlofregeling voor leraren op leeftijd. Die kunnen in een schooljaar, naast de drie maanden schoolvakantie, nog eens maximaal twee maanden extra vrij krijgen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat deze regeling scholen maar liefst 220 miljoen euro per jaar kost. Leraren vanaf 52 jaar hebben recht op een maand extra vrij. Docenten die 56 jaar of ouder zijn krijgen er twee maanden bij. [bron]

En dan spuwen wij op Griekenland…. hier is het in sommige sectoren blijkbaar net zo erg. VIJF maanden betaalde vakantie voor leraren vanaf 56 jaar?!  #manmanman

Let ook op de reactie van de Algemene Onderwijsbond AOb:

Als de regeling niet zou bestaan, zouden er per direct een hoop leraren met pensioen gaan of in de ziektewet verdwijnen.

Hoe noemen we zoiets?

Update: kijken op eigen risico.

Advertenties

15 thoughts on “Griekse toestanden in onderwijs NL

 1. Zo kan je feestvieren over de rug van de belastingbetaler, hoelang is dit nog vol te houden?

 2. Enig idee hoeveel leraren er met een burn out thuis zitten?
  Vooral in de grote steden hebben scholen moeite om voor iedere klas een leraar te vinden.

  Ga zelf maar eens een dag voor de klas staan.

 3. Overigens hebben leraren de plicht om 180 uur niet les gebonden uren in te vullen, los van s’avonds nakijken, vergaderingen ouderavonden, rapportages en dergelijke.
  (feitelijk niet als zodanig gehonoreerd overwerk)

 4. Ethan is leraar?
  Overigens gelden voor andere beroepen net zo goed zulke genoemde zaken (niet gehonoreerd als overwerk), alleen hoor je die mensen niet klagen. Bovendien krijgen leraren extra uren betaald voor nakijkwerk etc. In mijn tijd gebruikten veel leraren trouwens de lesuren zelf om proefwerken na te kijken, “gaan jullie maar even iets voor jezelf doen”. Als betreffende leraren het zo vermoeiend vinden om voor de klas te staan moeten ze eens in het bedrijfsleven gaan werken, dan ondervinden ze vanzelf dat hun baan als leraar misschien zo gek nog niet is.
  Vijf maanden betaalde vakantie is BIZAR en deze regeling dient per direct te worden opgeheven.

 5. “Bovendien krijgen leraren extra uren betaald voor nakijkwerk”

  Onzin TRS.

  “Als betreffende leraren het zo vermoeiend vinden om voor de klas te staan moeten ze eens in het bedrijfsleven gaan werken, dan ondervinden ze vanzelf dat hun baan als leraar misschien zo gek nog niet is.”

  Dat doen inmiddels zoveel leraren dat het inmiddels een probleem begint te worden en er allerlei regelingen in het leven zijn geroepen om meer mensen het onderwijs in te krijgen.

  Nogmaals die 5 maanden is onzin, veel uren worden gecompenseerd door niet les gebonden uren (180 = 5 weken) die vaak tijdens die schoolvakanties worden ingevuld maar ook nadat de lessen zijn afgelopen.
  Daarbij heb je nog regelmatig avonden waar je gesprekken met ouders hebt, mag je voor de kinderbescherming rapporten invullen en in de frontlinie gaan staan (als leraar op een basisschool zie je de ouders iedere dag terwijl je met naam en toenaam opgevoerd word door instanties)

  En nee mijn vrouw is kleuterjuf, en alleen kleuterjuf (neemt ontslag als ze in een hogere klas geplaatst wordt)( het “puberen” begint tegenwoordig al in groep3/4)

  Maar verdiep je eens in het aantal burn outs onder leraren in het onderwijs in de steden, dat zijn er schrikbarend veel weet ik uit goed ingelichte bron (hulpverlener in die branche) en het aantal leerlingen wat thuis zit omdat ze niet naar school durven (dat worden er ook steeds meer)

  Heb toevallig vorige maand na een langdurig strijd (scholen willen autochtone kinderen niet laten gaan en zetten alles en iedere regel in om ze vast te houden) met de schoolleiding van haar vorige school mijn dochter van school gehaald en op een school buiten de stad geplaatst, nadat in 4 maanden tijd tot 3x aan toe jongens het nodig vonden om met haar te vechten.

 6. Moet je als zzp`er psychisch of fysiek kapot gaan en je bent boven de 50.
  Je bent deaud, kan ik u vertellen.

 7. @gentle
  Ik verdiende als zzp’ er vorige week in 6 niet al te lange dagen na aftrek van kosten 2x het netto maandsalaris van een kleuter juf, moet niet gekker worden met die zzp’ers.

 8. Leraren krijgen wel degelijk extra uren naast de lesuren voor nakijkwerk etc. Dat veel types zogenaamd een burn out hebben zegt mij niks, het wordt mensen gewoon te makkelijk gemaakt om “eruit te stappen” met niet meetbare kwaaltjes. Ik heb daar voorbeelden genoeg van gezien, ook onder ambtenaren. Ziekteverzuim in de zorg, net zoiets, gigantisch hoog totdat er ingegrepen werd en mensen zich direct moesten melden en er opvolging ging plaatsvinden, het daalde binnen weken van 15% naar <5%. Wat een kleuterjuf in het bedrijfsleven zou moeten doen is mij verder onbekend, dus die vergelijking slaat nergens op.
  De oude generaties zijn verwend, gepamperd en drijven op zogenaamde verworden rechten. Maar het feest is voorbij. Een academicus krijgt tegenwoordig in veel branches in een startfunctie nauwelijks meer dan minimumloon. In het bedrijfsleven is onbetaald overwerk aan de orde van de dag, maakt men vaak lange dagen en in die detachering en flexmarkt ook nog lange reistijden. Men moet tegenwoordig concurreren met lage lonen landen die minimaal zo goed zijn opgeleid en bereid zijn harder en langer te werken. De pensioenleeftijd wordt opgeschroefd, de pensioenen worden lager, kosten en belastingen zullen alleen maar stijgen, aantal werkenden tov. niet-werkenden wordt steeds lager. En dan betalen we leraren 5 maanden vakantie. Het is BIZAR.

 9. “Wat een kleuterjuf in het bedrijfsleven zou moeten doen is mij verder onbekend, dus die vergelijking slaat nergens op.”

  IK noem maar wat; uhm receptie balie van een groot bedrijf managen, levert vast meer op.

  “In het bedrijfsleven is onbetaald overwerk aan de orde van de dag, maakt men vaak lange dagen en in die detachering en flexmarkt”

  Je beleefde een soort van “toekomstvisioen” waarschijnlijk, waarin de bonden buitenspel staan?

  Want de werknemers die ik spreek gaan echt niet onbetaald overwerken en slaan meteen aan het rekenen hoeveel belasting ze over overwerktoeslag moeten betalen.

 10. Ik ben het overigens wel met je eens dat er in het onderwijs veel beroerde lapzwansen rondlopen die in dat vak niets te zoeken hebben.

 11. “Je beleefde een soort van “toekomstvisioen” waarschijnlijk, waarin de bonden buitenspel staan?
  Want de werknemers die ik spreek gaan echt niet onbetaald overwerken en slaan meteen aan het rekenen hoeveel belasting ze over overwerktoeslag moeten betalen.”

  Deze tekst is denk ik typerend: het is in grote delen van het bedrijfsleven schering en inslag wat ik hierboven schreef, vakbonden hebben in delen van het bedrijfsleven helemaal geen invloed (overigens is dat een keuze van de werknemers, omdat ze geen lid worden).

  Denk je trouwens echt dat baliemedewerkers zoveel verdienen? Bovendien wordt dat tegenwoordig ook door flexwerkers van detacheringsbureau’s ingevuld, vaak in combinatie met beveiligingswerkzaamheden, en ze hebben onregelmatige werktijden.
  En zelfs als vakbonden wel invloed hebben betekent dat nog niet dat het allemaal prima geregeld is, zie de schoonmaakbranche (in werkelijkheid nog erger dan naar buiten kwam in de Schiphol staking).

 12. Nou ja ik ben zzp’er in de bouw en daar gaan ze eerst zorgvuldig aan het rekenen voordat ze overwegen te gaan overwerken.

  Maar wellicht dat werknemers op kantoor zich wat makkelijker het overwerk aan laten intimideren. Maar goed dat zal dan hun laffe insteek naar hun (hbo geschoolde ) autoritaire managers zijn, daar heb ik verders vanuit de bouw weinig zicht op (dat soort managers lachen we daar hard uit altijd).

  Een balie manager is iets anders als een flexwerkende balie medewerker TRS, een manager is iemand die zorgt dat die flexwerkers naar behoren voldoen.

 13. @ethan said, on 13 maart 2011 at 4:03 PM, dat is mooi, heb je ook je premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering ad E. 350 daarvan betaald?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s