Frits Bolkestein over de ondergang van de EU

De muntunie kan alleen functioneren als alle lidstaten zich aan de regels houden. In Dublin werd plechtig beloofd dat lidstaten van de muntunie zich stipt aan de regels zouden houden. Maar in 2003 besloten Duitsland en Frankrijk toch maar zich niet aan dat pact te houden. Dat is een ernstige zaak, want als een plechtige overeenkomst na een klein aantal jaren al in de prullenmand ligt, aan welke afspraak van de EU kan men dan nog geloof hechten?

De muntunie lijdt aan twee geboortegebreken. Ten eerste is er geen centrum dat sancties kan opleggen aan staten die zich misdragen. Het huidige verdrag voorziet in sancties, maar die zijn niet automatisch.

Het tweede geboortegebrek is nog ernstiger. Dit is dat er één rente voor twee landengroepen met verschillende economische culturen is. One size fits all. Een Noord-Europese groep lidstaten, grof gezegd, wil zich houden aan de discipline van de markt, terwijl een groep mediterrane lidstaten zijn heil zoekt bij een regulerende overheid. Wat dit betekent, kunnen wij nu zien. Zoals Herman van Rompuy terecht heeft opgemerkt, werkte de euro als een slaappil, die landen toestond een dolce far niente te praktiseren. Het verschil in concurrentiekracht tussen sommige mediterrane landen en Duitsland is nu opgelopen tot 35 procent. [bron]

Frits Bolkestein is ook tot de conclusie gekomen dat de Europese Unie gedoemd is te mislukken: het was bij de geboorte al niet levensvatbaar.

Advertenties

2 thoughts on “Frits Bolkestein over de ondergang van de EU

  1. De geboorte was al een mislukking onder leiding van J.P Balkellende, die de keuze van het het volk naast zich neerlegde, wat een van de hoofdreden was met het verraad aan het irakese volk, dat het CDA ten dode is opgeschreven! Frits Bolkestein was al langer op de hoogte dat het een mislukking moest worden, immers hij is toch ook een bilderberger in hard en nieren! Kijk nog maar naar de winst die de VVD haalde met een vleugje wind om de moslims te weren en na de profijten in hun zakken te hebben gestoken ging meneer naar Brussel en zij hieven het glas en deden een plas en alles bleef zoal het was!

  2. Het ironische is natuurlijk dat Duitsland zelf de bom onder de EMU hebben gelegd door de Franse overschrijding van de begrotingsregels (tegen de zin van Zalm in trouwens) te accepteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s