Thomas von der Dunk: neoliberalen & internet schuld aan Alphen

[fotof*ck: TWITVB]

Ook internet speelt evident een rol. Niet alleen doen gewelddadige types daar wel eens praktische ideeën op. De anonyme nichevorming met gelijk­gestemden die er zonder hinder van geografische afstand te ondervinden mogelijk is, verergert makkelijk een reeds labiel wereldbeeld: men vindt er zijn vaak van complottheorieën doordrenkte eigen werkelijkheid bevestigd, en sluit zich van de rest van de mensheid af.

Het vormt de kleine variant van de fact-free-politics die met het populis­me in opmars is. Je ziet het ook bij de steeds talrijker uitge­sproken antise­miti­sche of anti-islamiti­sche haatsites, die elkaars spiegel­beeld vor­men: voor feiten ongevoelig. Toen er nog geen internet was, vonden de grootste gestoorden veel minder makkelijk een breder publiek, omdat via de brie­venrubrieken van kranten automatisch voor schifting werd gezorgd. […]

De stap van scheldend woordschutter naar moordend kogelschutter is zeker een grote – maar één ding hebben ze vaak gemeen: een gevoel van maatschap­pelijke miskenning dat tot sociaal-mentale afzondering leidt, omdat het tussen het vijftiende en vijfentwintigste levensjaar met het eigen bestaan niet geweldig vlot. Ook Tristan van der V. was, net als Karst T., zo’n teruggetrok­ken jongen ‘waaraan niemand iets had gemerkt’.

De neoliberale verharding van onze op meritocratische uitgangs­pun­ten geba­seerde samenleving, waarin iemand die geen carrière maakt ook als mens als verliezer geldt – je bent waard wat je verdient – maakt de kans op ontsporingen als in Alphen momenteel groter dan voorheen. Want soms slaan dan bij de verliezers, die zich permanent gepakt voelen, de stoppen door en schieten die terug. [bron]

Thomas von der Dunk

Let vooral ook op de formulering “schieten terug“. Er werd dus eerst door de neoliberalen op hen geschoten, aldus von der Dunk.

Advertenties

4 thoughts on “Thomas von der Dunk: neoliberalen & internet schuld aan Alphen

  1. Zijn beweringen komen me ook tamelijk “fact-free” voor. Daarom lees ik hem ook nauwelijks meer. Het is een links trappende populist pur sang.

  2. De stap van scheldend woordschutter naar moordend kogelschutter is zeker een grote – maar één ding hebben ze vaak gemeen: een gevoel van maatschap­pelijke miskenning dat tot sociaal-mentale afzondering leidt, omdat het tussen het vijftiende en vijfentwintigste levensjaar met het eigen bestaan niet geweldig vlot.
    Heeft hij het nu over zichzelf?

  3. De overheid mag de hand in eigen boezem steken! Overheid kennende zal dat nooit gebeuren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s