Denken aan Anton Constandse

“Als ze wel hechten aan hun geloof, en vooral dan aan de gebruiken die daarmee samenhangen, vallen ze in de categorie van onze Drentse, Veluwse en Zeeuwse gereformeerden, met taboes en bijgeloof van eeuwen geleden. Het aantal analfabeten onder hen is groot, ze laten zich manipuleren door feodale leiders en leveren mede de fascistische overvallers op hun lotgenoten. Het is onzin om over te lopen van eerbied voor zulke vormen van ’cultuur‘, waar we zelf na eeuwen strijd mee hebben afgerekend, enkele onderontwikkelde gebieden uitgezonderd, die ons zwarte zeden en beklagenswaardige gehandicapten leveren, zoals slachtoffers van polio. Men moet zich indenken, welke getto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun discriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?

De islam is zeer autoritair, nog meer dan jodendom en christendom, die in elk geval nog variaties en interne tegenstellingen kennen. Er zijn tal van orthodoxe islamieten, die veeleer racistisch of fascistisch genoemd kunnen worden dan vrijzinnige Nederlanders die hen kritiseren.” [bron]

Anton Constandse (wiki)

Anton Constandse was een vrijdenker van het eerste uur.  De vrijdenkers beweging De Vrije Gedachte heeft een jaarlijkse lezing naar hem vernoemd. Of de gedachten bij deze verenging onder leiding van voorzitter van het bestuur van De Vrije Gedachte Anton van Hooff nog steeds vrij zijn valt echter te betwijfelen, zo lezen we bij Carel Brendel, want het politiek correcte zwijgen over de zwarte kant van de Islam is onder van der Hooff tot beleidslijn verheven en critici wordt de mond gesnoerd.

Advertenties

8 thoughts on “Denken aan Anton Constandse

  1. Hij was een groot en een rechtvaardig mens, die voor zijn mede mens opkwam, die onderdrukt werd en zich door niets liet tegenhouden om de waarheid te spreken!

  2. Ah, vroeger! Toen de Vpro, nog revolutionair was, toen waren er nog mensen op de radio die de luisteraars dwongen om zelf na te denken. Ik weet nog goed hoe Anton Constandse bij de Vpro op de radio sprak, dat was op vrijdagmiddag geloof ik. Vroeger toen men bij de Vara nog schuldbesef had voor het falen in de tweede wereldoorlog. Dat men daarom jodinnen als omroepster nam. Bij de Vara is men weer terug bij af, men is daar nu net zo fout als voor en in de tweede-wereldoorlog. Bij de Vpro zijn niet veel zieners en radicale meer. Er werd laatst zelfs gesproken over een fusie met de Avro, omdat beide omroepen veel met kunst doen.

    Waar blijft de tijd?

  3. Ik citeer: “Anton Constandse was een vrijdenker van het eerste uur. De vrijdenkers beweging De Vrije Gedachte heeft een jaarlijkse lezing naar hem vernoemd. Of de gedachten bij deze verenging onder leiding van voorzitter van het bestuur van De Vrije Gedachte Anton van Hooff nog steeds vrij zijn valt echter te betwijfelen, zo lezen we bij Carel Brendel, want het politiek correcte zwijgen over de zwarte kant van de Islam is onder van der Hooff tot beleidslijn verheven en critici wordt de mond gesnoerd.”

    Carel Brendel verdraait feiten, praat saboteurs na en geeft zo een uitermate fout en vertekend beeld van de Vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte. Het zou u hebben gesierd als u eerst te rade was gegaan bij bijv. de huidige voorzitter van de vereniging en ook zijn visie weer te geven. Hoor en wederhoor… Gemiste kans om een eerlijk beeld van de vereniging neer te zetten.

  4. Carel Brendel is af en toe volledig de weg kwijt met zijn foute, valse, rare, beweringen omtrent De Vrije Gedachte.
    De zwarte kant van de islam (juister: het mohammedanisme, want ze volgen Mohammed) wordt in het maandblad De Vrijdenker juist níét verzwegen. Als Brendel de moeite had genomen het blad te lezen, had hij dit geweten. Zijn onware beweringen zijn zelf een leerling journalist al onwaardig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s