America going down?

The puzzle is why America’s less-skilled men have been hit harder of late. One possibility is that American capitalism is especially competitive, spurring faster innovation than in other countries and more ruthless cost-cutting in hard times. Thus in the past 15 years low-productivity jobs have been swept away more quickly in America than elsewhere and the recent recession had a far greater impact on employment in America than in Europe.

A second explanation is that American men have let their schooling slide. Those aged between 25 and 34 are less likely to have a degree than 45- to 54-year-olds. As David Autor of MIT points out, they are also less likely to have completed college than their contemporaries in Britain, Denmark, France, Ireland, the Netherlands and Spain. In recent years America’s university graduation rates have slipped from near the top of the world league to the middle. Men are far likelier than women to drop out. Their record at school is bad too. This educational decline has a racial edge. Black and Hispanic boys are far less likely to graduate from high school than white or Asian youths. A smaller fraction starts college and a larger fraction drops out.

Poor educational performance also interacts perniciously with America’s habit of imprisoning large numbers of young black men. Harry Holzer, an economist at the Urban Institute, a think-tank, points out that one black man in three spends some time in prison; for those without a high-school diploma, the rate is two in three. As Mr Bradley’s tale illustrates, once you have been in jail, finding a job becomes far harder. [bron]

Het lijkt een neerwaartse spiraal waaruit ontsnapping voor onrendabelen, zeker zij die opgroeien in een cultuur van werkeloosheid en criminaliteit, bijzonder moeilijk is. Is dit ons voorland?

2 gedachten over “America going down?

  1. JA!

    Onderwijs heeft er niets mee te maken, als men alle mensen een universitaire opleiding verplicht dan nog blijft er een bepaald gedeelte van de mensen minder goed presteren. Er zijn altijd vijf tot tien procent extreem rijke en succesvolle mensen, dan is er de middle-class en dan is er de onderlaag die nooit aan de bak komt, dat is in elke land het geval, behalve in centraal geleide economieën.

    Hoe groter de invloed van de ‘rechts’ des te groter de groep kanslozen. Daar aan is gekoppeld hoe groter de groep ‘rechtse’ en succesvolle mensen des te groter de groep met onrendabelen. Feitelijk is er voor elk land een toereikende hoeveelheid welvaart, maar als een kleine groep een groter stuk van de taart wil en krijgt dan is er een andere groep die minder krijgt.

    In landen waarbij er een slechte sociale samenhang is, zoals bijvoorbeeld Amerika is er niet veel weerstand om een groter stuk van de koek te eisen, de ellende aan de andere kant wordt groter en erger. Het is een keuze. Maar ik weet niet of dit een keuze is die men bewust maakt, de kans op succes, of de mogelijkheid te de kans op succes maakt dan men hier aan toegeeft, als men meer over zou hebben voor anderen zouden er minder grote rijkdommen voor de succesvollen zijn, waardoor de groep met onrendabelen ook kleiner zou zijn. Het is een keuze, maar de inzichten worden niet duidelijk gemaakt, de kiezer kan niet kiezen omdat hem kennis ontbreekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s