Hoogverraad aan de post babybomeriaanse netwerkgeneratie?

In het beleidsplan (lezen!) van Powned stond het zo helder: de netwerkgeneratie voelt zich niet serieus genomen door traditionele media. Het is niet vernieuwend en heeft te weinig diepgang. Wij willen niet telkens dezelfde gezichten’. Niet vernieuwend en te weinig diepgang. Het is de perfecte samenvatting van het eerste seizoen van omroep Powned. […]

Maar vooral omdat Pownews zelf uitstekend heeft onderzocht waar de ontevredenheid van kijkers vandaan komt. De top-5 was een feest der herkenning. De Publieke omroep is 1. niet vernieuwend 2. te plat, simpel, dom, heeft te weinig diepgang 3. doet te veel aan herhalingen 4. nemen standpunt in, links of rechts 5. hebben te veel amusement. […]

Door het uitblijven van journalistieke (virtuele) vernieuwing en het blijven volgen van de news cycle die je overal ziet pleegt het [PowNed, red.] hoogverraad aan de eigen kernwaarden. Mijn generatie heeft er dus geen bondgenoot bij gekregen in Hilversum. [bron]

Sywert van Lienden formuleert nog voor het einde van het eerste seizoen van PowNed een snoeihard oordeel over de bijdrage van deze gloednieuwe omroep die het bestel definitief zou gaan veranderen.

Helemaal ongelijk heeft hij niet, zeker niet als je het beleidsplan als referentie neemt zoals van Lienden terecht doet. Zijn onvrede is herkenbaar. Misschien te eenzijdig omdat er ook zeker goede items en afleveringen van PowNews waren. En Weesie moet ook roeien met de riemen die hij heeft: beperkt budget, beperkte redactie met waarschijnlijk jonge onervaren mensen. Aan de radioprogramma’s van PowNed wijdt van Lienden overigens geen woord. Dat is misschien ook een teken aan de wand. Er zijn er meerdere (ja echt!) maar alleen Echte Jannen is enigszins bekend. De Jannen doen hun best, maar om nou te zeggen “‘baanbrekend, diepgaand en spraakmakend’? En allemaal op een tijdstip dat weinig mensen zullen inschakelen. Wie heeft die onderhandelingen gevoerd met deze uitkomst?

Van Lienden heeft een punt: PowNed is waarschijnlijk nog niet wat de achterban van Geenstijl ervan had gehoopt. Of zijn de criticasters misschien niet (langer) representatief voor de achterban van PowNed? Of is de doelgroep van PowNed stiekem toch een andere dan die van Geenstijl?

Het is m.i. te vroeg om PowNed af te schrijven. Geef ze tijd en de kans om te leren en te verbeteren. Dat het volgende seizoen PowNews in zijn huidige vorm niet kan terugkeren lijkt me echter duidelijk. En doe iets meer met die uren radio zou ik zeggen. Misschien wil Beau van Erven Dorens weer vier uurtjes talk radio doen, zoals in zijn beginjaren?

Update: beluister hier een oud fragment van talkradio met Theo van Gogh en Beau van Erven Dorens. Dit bedoelde ik dus niet.

Update: enkele dagen geleden al gepubliceerd: PowNed gaat nog 3 jaar door met PowNews.

Update: opinie artikel van Jean-Pierre Geelen over PowNed.

Update: van Lienden levert niet alleen (nog meer snoeiharde) kritiek maar ook verbetervoorstellen, in zijn tweede column over dit onderwerp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s