NL exporteert nauwelijks naar de PIGS!

In 2009 ging minder dan 6 procent van de Nederlandse goederenexport naar Ierland, Griekenland, Spanje of Portugal. Dit zijn de vier landen met de grootste overheidstekorten van de eurozone.

Met een aandeel in de totale exportwaarde van 3,4 procent is Spanje de op zes na belangrijkste exportbestemming voor Nederland. Daarmee heeft de export naar Spanje een grotere omvang dan die naar Ierland, Griekenland (beiden 0,8 procent van totale export) en Portugal (0,7 procent) samen. De totale exportwaarde van goederen naar de vier landen bedroeg in 2009 ruim 18 miljard euro.

Ruim de helft, 56 procent, van de totale uitvoer naar Spanje is wederuitvoer. Het overige deel is Nederlands product. Bij de uitvoer naar Ierland, Griekenland en Portugal overtreft echter de uitvoer van Nederlands product de wederuitvoer. De uitvoer van een euro Nederlands product draagt ruim zesmaal meer bij aan onze economie dan een euro wederuitvoer. [bron]

Nederland moet blij zijn dat de EU bestaat omdat NL dan veel kan exporteren. Dit argument wordt vaak gebruikt, zeker de laatste tijd, om de kritiek op de EU te smoren. Maar wat is er eigenlijk waar van dit argument, zeker in relatie tot de PIGS (Portugal, Ierland, Griekenland, Spanje), de landen die failliet dreigen te gaan en oa. de Nederlandse belastingbetaler miljarden Euro’s dreigen te gaan kosten?

Zie bovenstaand citaat uit de rapportage van het CBS van 2009. Wat blijkt? Minder dan 6% van de Nederlandse export gaat naar de PIGS. Daarvan gaat ruim de helft naar Spanje, en daarvan blijkt bijna 60% slechts doorvoer (wederuitvoer) te zijn waar we relatief weinig aan verdienen.

Kortom, het voordeel dat Nederland heeft doordat de PIGS lid zijn van de EU is verwaarsloosbaar. Bovendien zouden we ook kunnen exporteren naar die landen als ze geen lid van de EU zouden zijn. Kortom, dat hele argument is bullshit.

Die (relatief) kleine hoeveelheid die we exporteren naar de PIGS betalen ze vervolgens met geld dat ze van ons hebben geleend en zeer waarschijnlijk niet gaan terugbetalen.

Het belangrijkste exportproduct van Nederland naar de PIGS blijkt dus GELD te zijn! En dat krijgen ze uiteindelijk nog gratis ook.

Advertenties

4 thoughts on “NL exporteert nauwelijks naar de PIGS!

 1. prima artikel, we worden alleen maar bang gemaakt!! zelfs baroso vindt dat je op geen enkele wijze uit mag komen voor je eigen land en waarschuwt met verwijs naar het verleden, voor nationalistische gevoelens. tsjonge jonge als deze onzin het fundament van europa moet worden,, laten we in godsnaam stoppen met deze euro terroristen, die tegen beter weten in handelen om er zelf beter van te worden, eigenbelang is het idee acher de eu en niets anders. geinteresseert in meer visie op europa , neem kontakt op . vr gr r d

 2. Het was toch de bedoeling om je kop in een strop te steken van de heren beleidsmakers!

 3. Die export naar Spanje is voor het grootste gedeelte vakantiegeld, lijkt me. Dat was voor de toetreding van Spanje ook al zo.

 4. De reden om te exporteren is niet om geld naar Nederland te slepen en hier in een matras te steken. De reden is dat we dingen uit PIGS landen willen kopen en die weer terug naar Nederland willen nemen.

  Als nu blijkt dat Griekse auto’s, Portugese laptops en Ierse vliegtuigen veel duurder zijn dan bijvoorbeeld Chinese, Japanse of Koreaanse, dan zijn we ook starnakel gek om nog een cent daar aan uit te geven. Kunnen we beter die spullen daar kopen. (daarom is het idee dat je een handelsoverschot moet hebben ook zo dom. Zeker 50 jaar lang. Kun je beter net als de amerikanen een tekort hebben)

  Het enige wat overblijft is het toerisme. En als dat goedkoper wordt door een devaluatie dan heeft half Nederland daar voordeel mee.

  Het concept dat wij als Noord Europa vreselijk het schip in zouden gaan als landen failliet gaan is niets anders dan bangmakerij.

  Vergelijk het maar eens met die mythe dat er iets mis is met de Euro. Als er iets mis was, dan zou de Euro in waarde dalen t.o.v. bijvoorbeeld de dollar en de Yen. En dan zou de inflatie stijgen. Niets in minder waar. Er is niks mis met de Euro. Er is wel iets mis met een aantal overheden binnen het euro gebied. Maar dat wil nog niet zeggen dat je geen Duitse staatsobligaties moet kopen. Of aandeeltjes Unilever.

  Dat is ook precies wat de markt zegt. Niemand koopt nog Griekse obligaties (die doen nu 570 euro voor nominaal 1000, 5 jaars) maar aandeeltjes Bayer doen het prima.

  Politici die lopen te kwaken dat er een euro zone crisis is, kleppen maar wat. Er is inderdaad een crisis: De obligatie markten hebben binnen een paar maanden Griekenland, Ierland en Portugal op de knieën gekregen. Iets wat al onze geliefde politici niet voor elkaar kregen. Die konden alleen met hun engelenkeeltjes het Eurovisie songfestival lied zingen.

  En daarom maken politici zich zo druk. De totale irrelevantie van het Europese parlement wordt voor iedereen kristal helder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s