“De Grieken werken het langst van allemaal”

Een gemiddelde Duitser werkt per jaar 1390 uur.
Een gemiddelde Griek werkt per jaar 2119 uur
Een gemiddelde Italiaan werkt per jaar gemiddeld 1773 uur
Een gemiddelde Spanjaard werkt per jaar gemiddeld 1654 uur
Een gemiddelde Fransman werkt per jaar gemiddeld 1554 uur

Aldus citeert Welingelichtekringen.nl het Duitse blad Focus.

Het is bekend dat Griekenland heeft gelogen over zijn financiële positie. En het is bekend dat Griekenland niet beschikt over een onafhankelijk Centraal Buro voor Statistiek. Laten we dus de Griekse cijfers eens aan een korte sanity-check onderwerpen.

Een jaar heeft 52 weken. Een werkweek bestaat uit 5 dagen. Dat maakt 52*5=260 werkdagen in een jaar (grofweg).

Dat betekent dat de Grieken dus 2119/260 = 8 uur en 15 minuten gemiddeld per dag werken, zonder ook maar 1 vakantiedag in het hele jaar!

YEAH RIGHT.

En dan te bedenken dat 1/3 van de Griekse economie ook nog zwart is en dus helemaal niet voorkomt in de boeken.

Advertenties

13 thoughts on ““De Grieken werken het langst van allemaal”

 1. Einde is in zicht, daar heb je geen opleiding voor nodig maar gezond verstand!

 2. Einde is in zicht, daar heb je geen opleiding voor nodig maar gezond verstand! Wat de media schrijft kan je met een grote korrel zout nemen.

 3. Ik weet niet of je wel eens op vakantie bent geweest in Griekenland, maar er wordt daar in elk geval in het toerisme keihard gewerkt en er worden ook lange uren gemaakt. De laatste vakantie had ik een oud Grieks echtpaar als buren en die waren de hele dag in de weer met oogsten van groenten, olijven en fruit die ze in hun kleine boomgaardje hadden staan. Een deel was voor eigen gebruik en met de rest stonden ze op de markt in dorpen in de omgeving. Ze waren beiden ver over de 70, dus dat verhaal dat ze maar tot hun 53ste werken lijkt me ook sterk overdreven.

  Ik heb begin jaren 90 drie weken in Athene gewerkt en ook daar maakten de winkels lange uren. ’s middags dicht ja, maar ’s avonds vaak wel tot 9 uur of soms zelfs later open. Gegeten wordt er daar sowieso niet voor tien uur dus de tavernes zijn meestal ook niet voor één uur dicht. Om dan wel weer om acht uur ’s morgens open te zijn…

  Dat de overheid daar corrupt is (mede omdat het nog niet zo heel lang geleden is dat Griekenland een dictatuur was..) kun je de bevolking niet aanrekenen. Die zijn daar net zo goed slachtoffer van.

  Het enige verhaal wat wel klopt is dat het min of meer een nationale sport is om de belasting te ontduiken.

  Goed voorbeeld doet goed volgen denk ik dan…

  Los van dat alles is de belangrijkste vraag wat de internationale gevolgen zijn als je Griekenland aan zijn lot over laat. Die vraag is nog lang niet beantwoord, maar het lijkt me wel de enige relevante..

 4. Is de horeca in andere landen ’s avond dicht Satuka? Bovendien is er ook nog zoiets als ploegendiensten.
  Verder is werk voor eigen gebruik een hobby, dat wordt in andere landen ook niet meegerekend in de statistieken.

 5. @TRST:

  In de grotere industrieën zal er wel in ploegendiensten worden gewerkt, maar een groot deel van de bevolking – op de eilanden – is nog steeds boer en/of leeft van het toerisme. Dat zijn grotendeels familiebedrijven en die kennen geen ploegendiensten. Hooguit seizoenspersoneel en die maken ook lange dagen heb ik mogen aanschouwen.

  “Werk voor eigen gebruik” is daar over het algemeen toch echt meer een kwestie van overleven. Om in aanmerking te komen voor een pensioen moet je dat natuurlijk wel hebben opgebouwd. En dat kunnen de meeste zelfstandige (boeren en mensen die in het toerisme werken) daar helemaal niet betalen. Als kleine ZZP-er snap ik dat overigens maar al te goed…

  Ik weet niet of je Ingeborg Beugel hebt gezien bij KvdB, maar ze weet waar ze het over heeft. Veel Grieken hebben meerdere banen om rond te kunnen komen. Het is daar echt niet zo goed geregeld als hier.

  Ik snap op zich heel goed dat mensen hier weinig zin hebben om mee te betalen aan de ellende die grotendeels door corruptie en wanbeleid is veroorzaakt, maar ik vind het echt veel te kort door de bocht om het hele Griekse volk de schuld te geven en ze voor luie oplichters uit te maken. Zij zijn ook voorgelogen. Net zoals wij trouwens want Griekenland had natuurlijk helemaal niet in de EU moeten worden opgenomen. Het voldeed voor geen meter aan de officiële criteria. Een grote luchtbel is dat ding. Ik ben dan ook geen fan van de EU, maar we zitten momenteel wel met zijn allen in hetzelfde schuitje. Ik vraag me gewoon af of het de juiste beslissing zou zijn daar zomaar uit te stappen of anderen overboord te zetten. Nogmaals.. de meest relevante vraag lijkt mij wat de internationale consequenties zijn. Ik heb dat antwoord niet duidelijk voor ogen. Jij wel?

 6. Ingeborg Beugel praat peop. Ze weet niks.
  Ik citeer mezelf even uit een comment op Sargasso:

  Ingeborg Beugel refereert aan de OESO cijfers (van 2009.) zegt ze, maar daar staat nergens dat de gemiddelde pensioenleeftijd van de Grieken 65 jaar is. Verder is haar verhaal ook vooral emotioneel gejank zonder veel feitenkennis.

  De gemiddelde officiële pensioenleeftijd in Griekenland was 61. De gemiddelde effectieve pensioenleeftijd lag op 61/62 voor mannen en 60 voor vrouwen. Overigens mocht je in Griekenland met pensioen als je 58 of ouder bent en 35 jaar (of 37) hebt gewerkt. Voor 580 beroepen werd een uitzondering hierop gemaakt, en kon je soms reeds vanaf 50 jaar met pensioen (die groep schijnt ongeveer 14% van de beroepsbevolking te betreffen).

  Wist u dat men in Griekenland een pensioen van 14 maanden ontving? De hoogte werd gebaseerd op het inkomen van de laatste 5 werkjaren.

  De feitelijke gemiddelde pensioenleeftijd in Griekenland ligt in de buurt van die van Noord Europese landen. Alleen mag je je afvragen of het vergelijkbaar is, want bv. in NL wordt de gemiddelde pensioenleeftijd gedrukt door deels zelfbetaalde VUT regelingen (die in 2005 werd afgeschaft).

  Griekenland besteedt, naar verhouding van haar GDP, 2.5 keer zoveel geld aan pensioenen als Nederland.

  Ongeveer 1/3 van de Griekse economie is zwart (waarover geen belasting wordt betaald), hetgeen veel meer is dan in andere Europese landen. De belastingdienst van Griekenland is van derde wereld nivo. En in plaats van belastingen te innen worden ze kwijtgescholden: “In plaats van de achterstallige 35 miljard euro te innen wordt nu genoegen genomen met slechts 2 miljard.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/39/1001_1240_griekse_amnesty_fiscus_33_miljard.xml

  Griekenland is een patiënt met een slagaderlijke bloeding: je kunt wel transfusie toepassen, maar het blijft er aan de andere kant uitlopen. Verder heeft @27 grotendeels gelijk.
  http://sargasso.nl/archief/2011/05/28/weekendquote-griekse-fabeltjes/

 7. @Satuka
  Dat er verschillen zullen zijn tussen delen van de Griekse bevolking en dat de een harder wordt getroffen dan de andere groep zal ongetwijfeld waar zijn. Dat is alleen niet mijn probleem, niet het probleem van Nederland en niet het probleem van de EU. Dat moeten de Grieken onderling oplossen. Net zoals wij dat hier ook zelf uitmaken.

 8. Een Linksmensch van NRC Handelsblad kwam recent in Knevel & Van den Brink met dezelfde bewering (dat de Grieken het hardst van allemaal werken). Dit ging gepaard met minachtende opmerkingen over de berichtgeving van De Telegraaf. En wij Nederlanders moesten volgens haar vooral wat meer “solidair” zijn.

 9. TRSS: dank voor de info, zet een en ander wel in perspectief. Ben het in beginsel ook met je eens dat het niet ‘ons’ probleem is. Maar als het dat op de een of andere manier wel zou kunnen worden (bijvoorbeeld omdat de hele Europese economie dan zou omdonderen), dan is het toch slimmer om nu te investeren dan straks een nog grotere rekening te krijgen gepresenteerd? Overigens worden daar vooralsnog geen harde bewijzen of zelfs maar overtuigende aanwijzingen voor aangeleverd door de voorstanders, maar ik neem aan dat de VVD er niet – zij het onder harde voorwaarden – mee akkoord zou gaan als Nederland er geen enkel belang bij zou hebben. Evengoed, het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s