Oogkleppensocialisme

Feit is dat de eurozone heeft gefaald, niet in de laatste plaats door de structurele tegenstellingen tussen kern- en periferielanden te versterken. De monetaire unie is ontworpen als een one-size-fits-all economisch beleid – terwijl de deelnemende economieën juist enorm verschillen in grootte en concurrentiekracht. Doordat staten controle over hun wisselkoersen en renteniveaus moesten opgegeven, hadden zwakkere economieën niet veel andere mogelijkheden om handelstekorten op te vangen dan door te lenen.

Het effect van deze neoliberale gifbeker zal verwoestend zijn. Het betekent onder andere loonsverlagingen van 40 procent, 150.000 ontslagenen in de publieke sector en verhoogde druk op degenen die in Griekenland wel belasting betalen: de arbeiders, gepensioneerden en middenstanders. Met dit beleid is er geen enkele mogelijkheid dat de economie uit de schuldencrisis zou kunnen komen. Het is niet eens uitstel van executie, maar een meer uitgerekte, sadistische voltrekking ervan. [bron]

Een aardig inkijkje in de armoedige ziel van de oogkleppensocialist Maina van der Zwan, Hoofdredacteur Socialisme.nu.

En loonsverlaging van 40% hoeft helemaal niet erg te zijn als je >40% meer verdient dan je feitelijk produceert (het gemiddelde salaris van een werknemer bij een Grieks energiebedrijf lag 50% hoger dan bij een Duits energiebedrijf !).

En 150.000 ontslagen zijn niet slecht als die mensen de facto niks doen, simpelweg omdat ambtenaren niet ontslagen mochten worden maar na elke verkiezingen nieuwe baantjes werden uitgedeeld als beloning. Er zijn de afgelopen weken talloze voorbeelden hiervan in de media besproken. De verborgen werkeloosheid in Griekenland is schrikbarend hoog. En die moet je dan nog optellen bij de officiële werkeloosheid. Als zo weinig mensen werken kan een land alleen maar failliet gaan, zeker als je dan ook nog een volslagen idioot luxe verzorgingsstaat er op na houdt.

De talloze gepensioneerden kregen 14 maanden uitkering ipv. 12. Griekenland besteedt, naar verhouding van haar Bruto Nationaal Product, maar liefst 2.5 keer zoveel geld aan (staats)pensioenen als Nederland.

En niet alleen de verzorgingsstaat heeft bizarre vormen aan genomen. De hele Griekse economie is rot tot op het bot.

En waarom heeft een land geen andere keuze dan LENEN om z’n handelstekort op te lossen? Er zijn veel meer keuzes: minder importeren en meer exporteren bijvoorbeeld. Daarvoor moet dan wel je productiviteit omhoog en je kosten omlaag. En je moet genoegen nemen met een daling van je levensstandaard omdat sommige producten uit het buitenland niet meer gekocht kunnen worden. Maar ja, zoiets zal een socialist natuurlijk nooit kunnen bedenken.

Kritiek op de echte schuldigen: de socialistische potverteerders die van Griekenland een groot pretpark hebben gemaakt, zul je bij van der Zwam niet aantreffen. Geen gezeik, iedereen rijk: het zou de Griekse lijfspreuk kunnen zijn.

Van der Zwan beweert bovendien dat Griekenland in 2010 voor 51 miljard euro aan rente betaald zou hebben. Natuurlijk zonder bronvermelding, dat spreekt voor zich.

Kortom: BLA BLA BLA BOEIUH !

Een gedachte over “Oogkleppensocialisme

  1. Deze stomzinnigheid behoeft geen commentaar opzouten met dat land en zijn beleid! Nederland kan zich hierbij aansluiten met zijn wanbeleid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s