“Die vragen hadden ook eerder gesteld kunnen worden”

De PVV-leider strooit met verwijzingen naar de slag tegen de Moren bij Poitiers, naar die tegen de Turken bij Wenen én naar de Tweede Wereldoorlog. ‘Bevrijding’ van de islam is het doel, en wie niet meevecht een laffe ‘Chamberlain’. ‘Als je niet wilt dat je zelf wordt opgegeten, zal je toch de ander moeten opeten.’ (2008, in NRC).

Daarom zijn ongemakkelijke vragen terecht. Zoals het niet meer dan logisch is dat de dierenrechtenbeweging kritisch bevraagd werd na de moord op Pim Fortuyn. Zoals de islam vanzelfsprekend ter discussie staat door de jihadistische aanslagen.

Hoe zien Wilders, en zijn geestverwanten, die ‘oorlog tegen de islam’ nou voor zich? En waarom denkt hij, in tegenstelling tot Fortuyn, dat dit geen Koude Oorlog is maar een ‘warme’ (2007, HP De Tijd)? Betekent dit dat hij vindt dat afschrikking niet genoeg is, maar dat er echt gevochten moet worden? En hoe doe je dat dan, vechten tegen de islam?

In zijn proces stelde hij dat de ‘multiculturalistische elites’ een ‘totale oorlog’ tegen de bevolking voeren. Wat verwacht hij dan van zijn volgelingen? Als er inderdaad een oorlog woedt, is dan niet de logische consequentie dat die naar het zwaard grijpen en terugvechten? En waarom is zo’n aanslag tegen ‘de multiculturalistische elites’ dan opeens de actie van een gek?

Wilders keurt de aanslag echt af. Hij is, zoals iedereen, verdrietig over de moord op tientallen kinderen. Maar moet hij zich dan niet op zijn minst afvragen of hij zijn retoriek dient te matigen? Is dit geen moment voor enige zelfreflectie? Moet hij niet duidelijker, ja kristalhelder maken dat hij doelt op een geestelijke strijd, en niet een op het slagveld?

Die vragen hadden ook eerder gesteld kunnen, ja misschien wel moeten worden. [bron]

Inderdaad, die vragen hadden eerder gesteld kunnen worden. Deed (bijna) niemand. Waarom niet? Allereerst omdat de criticasters van Wilders zich er veelal makkelijk vanaf maakten met demonisering en simplistische afkeuring. Maar waarschijnlijk vooral omdat het belachelijke, overdreven retoriek is, van iemand die voortdurend overdreven retoriek gebruikt. En omdat geen normaal mens het letterlijk neemt, laat staan hierom een massaslachting gaat uitvoeren. Denkt u echt dat Breivik niet tot zijn daad zou zij gekomen als Wilders iets andere bewoordingen had gekozen?

Net zo min als het woord “klassenstrijd” opgevat moet worden als een letterlijke oorlog met wapens tussen klassen of tegen het kapitalisme. Toch zag de RAF dat anders, evenals allerlei terroristische groeperingen in bv. Zuid Amerika. Ik zal u flauwe citaten van vakbonden die spreken over oorlogen over loonakkoorden en ontslagrecht besparen.

De vergelijking met de islamitisch fundamentalistische terroristen ligt toch iets moeilijker, aangezien de roep om geweld te gebruiken daar veelal letterlijk is terug te vinden: de jihad, het martelaarschap en de beloning in het hiernamaals voor hen die vallen in de gewelddadige strijd tegen de vijanden van de islam zijn een vaststaand onderdeel van de radicaal islamitische ideologie.

Daarom zijn de simplistische vergelijkingen die de afgelopen dagen zijn gemaakt toch echt iets te makkelijk. En dat geldt ook voor de vergelijkingen met de demonisering van specifieke individuen zoals Fortuyn en Wilders: systematische kritiek op een ideologie is onvergelijkbaar met het demoniseren van specifieke personen.

Update: Lees het uitstekende artikel van Carel Brendel.

Update: 2 november 2009, dezelfde discussie maar dan precies omgekeerd.

Advertenties

One thought on ““Die vragen hadden ook eerder gesteld kunnen worden”

  1. Ja hier in de wijk gingen de Rechts denkende populisten dansend de straat op, schoten met hun Winchesters vreugdeschoten in de lucht en verbrandden socialistische vlaggen en boeken. Er werden zelfs snoepjes uitgedeeld aan kinderen. Het was een grof schandaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s