De Europese staatsgreep

Duurzame divergentie tussen landen met sterk uiteenlopende instituties en culturen is echter onvermijdelijk zolang een machtscentrum ontbreekt dat convergentie kan afdwingen. Anders gezegd: een muntunie zonder politieke en fiscale unie is gedoemd na verloop van tijd uiteen te vallen.

Ten tijde van het Verdrag van Maastricht (1992) mocht dat niet hardop worden gezegd. Nu mag dat binnen de regeringspartijen eigenlijk nog steeds niet, maar daarbuiten is het besef inmiddels wel doorgebroken. Sommige deelnemers aan het debat beschouwen de eurocrisis als een buitenkans om – buiten de kiezers om – met een beroep op overmacht de eindverantwoordelijkheid voor het financieel- economische beleid nu maar ineens over te hevelen naar het Brusselse niveau. […]

Daarbij komt dat landen als Denemarken, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, die niet meegedaan hebben met de euro, economisch desondanks niet achterop zijn geraakt. De regeringen van deze landen kunnen nog steeds zelf bepalen hoe ver zij willen gaan met het afstemmen van hun beleid op dat van de eurozone. Het feit dat zij daarvoor tot dusver niet genadeloos zijn gestraft, legt een onaangename bewijslast op de schouders van degenen die zo zeker weten dat een terugkeer naar de situatie van voor 2001 rampzalige gevolgen zal hebben.[bron]

Bert de Vries

Tot zover ziet de Vries het juist. Maar dat hij vervolgens zegt dat “Achteraf moet erkend worden dat politici zich bij de invoering van de euro te gemakkelijk op sleeptouw hebben laten nemen door het internationale bedrijfsleven.” is een laffe leugen. De EU is een politiek project en niets dan een politiek project. Het is door politici bedacht, zonder democratisch draagvlak ingevoerd en wordt nu door politici kunstmatig in leven gehouden. De politici treft de blaam en niemand anders.

Advertenties

3 thoughts on “De Europese staatsgreep

  1. Hieruit blijkt dan dat de politiek incompetent is of wel onder toezicht moet staan van de burgers met een referendum! Zij corrumperen met de multinationals en het grote bedrijfsleven onder een hoedje, dat was al te voorzien toen bakellende met zijn weigering kwam, omdat hij inzag dat hij het ging verliezen, dat is de echte demoncratie in Nederland tot op het bot satanisch!

  2. Nooit gedacht dat het Hitleriaanse begrip ANSCHLUSS weer zo snel actueel zou worden. Je moet maar lef hebben. Het Vierde Rijk, mensen. We zien het Vierde Rijk in oprichting. En dat alles dankzij een voor de architecten van de maakbare samenleving wel heel prettige crisis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s