Associatieverdrag

Zo presenteert de EEG op 12 september 1963 het Associatieverdrag met Turkije aan de pers en aan zijn burgers. In een periode van nog geen twee jaar lag er een verdrag op tafel dat Turkije een douane unie beloofde, waarin een vrij verkeer van goederen en producten. En op termijn had het zelfs uitzicht op toetreding tot de EEG. […]

De gesprekken tussen Turkije en de EEG werden na de coup weer hervat, met als einddoel een Associatieverdrag. Met de opgenomen bepalingen in het verdrag wed impliciet besloten tot toetreding van Turkije. Rutten: “Dat was eigenlijk zo’n beetje de sfeer die er heerste. Laten we erover praten, en naarmate we er meer over praatten bleek wel dat er toch verregaande consequenties waren. Maar we vonden het nu niet de tijd gekomen om daar dan al over te praten.. Het kwam natuurlijk wel ter sprake, van tijd tot tijd, maar de toetreding als vol lid van landen als Griekenland en Turkije, dat was iets wat zo ver verwijderd was van de realiteit van toen, dat men zich daar niet erg druk over maakte.
Met het Associatieverdrag werd impliciet aanvaard dat Turkije tot Europa behoorde. Omgekeerd leidde dat weer een discussie in over de vraag: wat is Europa eigenlijk? Waar liggen de grenzen? Rutten: “Er is over gediscussieerd, op een gegeven ogenblik, door de koning van Marokko. Die vroeg op een gegeven moment om toetreding van Marokko tot Europa. Toen is erop gewezen dat Marokko toch echt in Afrika lag. En dat dat dus niet kon, omdat het Europees Verdrag zegt dat alleen Europese landen kunnen vragen om toetreding.” [bron]

[Een historisch onderzoek over de associatieonderhandelingen met Turkije tussen 1959-1963]

[TOELATINGS- EN VERBLIJFSVOORWAARDEN ONDERDANEN TURKIJE]

 

Advertenties

2 thoughts on “Associatieverdrag

  1. De ambtenaren maken in Nederland de dienst uit hoe is dat mogelijk over de hoofden van de mensen heen en maar lijvige rapporten schrijven en de mensen vast pinnen aan de doelen die zij voor ogen hebben nu ik weet van de hoed en de rand daar zit de NWO achter! De mensen gewoon voor het blok zetten slikken of stikken democratie desnoods met geweld, zoals met Lybie.

  2. Turkije kan nooit volwaardig lid worden van de Europese Unie. Het feit dat Turkije voor het merendeel niet in Europa ligt is nog het minst belangrijk. De bezetting van Koerdistan en van het noorden van Cyprus is belangrijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s