Breivik, Dibi en het raadsel van de kaping

Volgens Tofik Dibi is het niet duidelijk of Breivik de islamkritiek heeft gekaapt. Dat is afhankelijk van hoe de islamkritiek zich gaat ontwikkelen… Snapt u het? Hoe kan Breivik, die zijn misdaden reeds heeft gepleegd en zijn Manifest reeds heeft geschreven, daarin worden beinvloed door de wijze waarop de islamkritiek zich vanaf nu gaat ontwikkelen?! Dat is logischerwijs volkomen onmogelijk.

Tofik Dibi probeert de vraag te ontwijken. Want als hij pretendeert dat de radicale moslims de islam kapen, en niet van mening is dat Wilders en anderen die islamkritiek uiten medeverantwoordelijk zijn voor de daden van Breivik, dan moet hij dus logischerwijze ook concluderen dat Breivik de islamkritiek heeft gekaapt. Maar die conclusie wil Dibi blijkbaar liever niet trekken.

(ps. bovenstaande tweets zijn een samenvatting van een twitterdiscussie; gelieve voor de volledige discussie de twittertimeline te raadplegen).

Advertenties

4 thoughts on “Breivik, Dibi en het raadsel van de kaping

  1. Prachtig! In een woord kolossaal. Je hebt hier een reactie uitgelokt die heel goed duidelijk maakt wat er mis is met de islamitische manier van denken. Het is een bekend gegeven dat de aanbidders van Mohammed er nogal prat op gaan op het feit dat Mohammed wel zijn respect heeft getoond naar Jezus toe, maar dat Jezus daarentegen nooit enige eerbied voor de boodschapper van Allah heeft getoond. Men gaat voorbij aan het gegeven dat Jezus meer dan 500 jaar ervoor ten hemel was gevaren. Tenslotte heeft Jezus ook nooit respect getoond aan de ontwerper van de de Compact Cassette, dus zo vreemd is dit nu ook weer niet.

    Maar wat ik tracht aan te geven is dat voor de persoon die op islamitische wijze is opgevoed het heel erg moeilijk is om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. Voor de goede islamiet maakt de oorzaak het gevolg legitiem. Met andere woorden, alle problemen van de oorlog in Iraq en de oorlog in Afghanistan, het feit dat moslims gelijk staan aan een zak stront, en alle discriminatie die moslims moeten verduren maken het rechtvaardig dat iemand als Bin Laden op is gekomen voor de rechten van de moslims en de Twin Towers met de grond gelijk heeft gemaakt. Met andere woorden Ground Zero is de afrekening van alle moslimhaat van ná Elf September!

    Dibi Tofik weet niet goed dat hij hier is geprovoceerd. Hij reageert naar het schijnt eerst normaal, maar hij doorziet niet dat er een addertje onder het gras zit, in de vraag zit een paradox, eentje met een soort ingebakken spiegel. Om een paradox te kunnen doorzien moet je logica hebben, om de essentie van een spiegel te kunnen doorgronden moet je zelfreflectie hebben. Twee zaken die bij ‘progressieve’ ‘liberale’ ‘moderne’ moslims net zo min aanwezig zijn als verlossing bij Allah.

  2. Ik had het al gezien op Twitter. Geniale en uiterst terecht gestelde vraag. Als we zijn antwoord consistent toepassen dan is het dus ook nog maar helemaal de vraag of de islamitische extremisten de islam hebben gekaapt. Want dat zou dan ook afhangen van hoe ‘de islam’ zich verder gaat ontwikkelen.

    On vera..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s