Stabiliteitsunie, herprofilering, stability bonds

Bondskanselier Angela Merkel sleutelt met haar Franse evenknie Nicolas Sarkozy aan een ‘Fiskalunion’. Inmiddels is dat project alweer omgedoopt tot een ‘Stabilitätsunion’.

Zo’n naamswijziging gebeurt niet voor niets. Het moet de scherpe randjes van het plan afhalen en het politiek makkelijker te verkopen maken. Ter vergelijking: afstempelen van Griekse schuld heette eerder dit jaar ineens ‘herprofilering’ van de schuld en de Europese Commissie heeft de controversiële ‘eurobonds’ inmiddels hernoemd tot ‘stability bonds’.

In Nederland werd ‘Fiskalunion’ meteen vertaald als fiscale unie of transferunie. Dat houdt in dat er Europese belastingen komen en/of dat er belastinginkomsten van sterke landen naar zwakke landen gaan.

Minister van financiën Wolfgang Schäuble zei maandag met een kwinkslag – maar het is eigenlijk bloedserieus: ‘Ik spreek niet meer van een fiscale unie sinds mijn Nederlandse collega Jan Kees De Jager mij erop heeft gewezen dat dit bij hun een transferunie betekent, en die willen wij ook niet. Daarom spreken we nu liever van een stabiliteitsunie.’

De Jager snapt ook dat hij een fiscale unie in eigen land nooit verkocht krijgt. Nu is de terminologie afgezwakt, vager en daarmee acceptabeler geworden. [bron]

Advertenties

One thought on “Stabiliteitsunie, herprofilering, stability bonds

  1. Wij worden verneukt door al die mooie praatjes, die niets inhouden dan alleen leuterpraat om ons zand in de ogen te strooien een failliete boedel en niets anders Onze regering verkoopt ons als slaaf als dat stomme EMS verdrag door die slimmerik van Jan Kees de Draaier wordt ondertekend!!!!!!!!!!!!!!!!! Eruit stappen en zo vlug mogelijk. Je steekt je kop toch ook niet in een strop, laat het dan alleen de hele eerste en de tweede kamer doen, zij wij ook van deze criminelen verlost, die onze rechten verkrachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s