Gregorius Nekschot is dood, lang leve Gregorius Nekschot

Gregorius Nekschot stopt met het publiceren van zijn cartoons. De kosten zijn te hoog, de opbrengsten te laag, zo vertelt hij in het interview in de Volkskrant.

Nekschot werd een beetje wereldberoemd doordat hij werd gearresteerd door de gristengestapo van Hirsch Ballin, nadat er door de kaaskopmoslim Abdul Jabbar van de Ven tot een juridische razzia tegen hem was opgeroepen. Vervolgens duurde het 6000 jaar voordat het OM besloot om de zaak te seponeren. Lekker lang in onzekerheid laten verkeren en geen vrijspraak gunnen. Dat is de Nederlandse rechtspraak onder de gristenfundamentalisten van het CDA.

Nekschot werd in de Nederlandse blogosfeer enthousiast gepromoot door cartoonrecensent en toenmalig islamcriticus Peter Breedveld van weblog Frontaal Naakt. Breedveld publiceerde de cartoons van Nekschot en plaatste een interview met hem. Diezelfde Breedveld schreef zelfs een nawoord in de eerste bundel van Nekschot. Enkele citaten wil ik u niet onthouden:

Alle idioterie van de fundamentalistische islam, van besnijdenis tot hoofddoek, van de dubbele moraal tot de alles verzengende seksobsessie van de fundi’s, Nekschot neemt het allemaal op de hak, en haalt er zo de angel uit. […] Wij hebben ze inderdaad zelf gebaard, die militante, verongelijkte slagertjes van Allah. […]

Dus zijn moslims en de islam nogal eens het lijdend onderwerp van zijn satire, zoals met alles en iedereen in Nederland satire wordt bedreven. Dat is een goede traditie, die terugvoert tot Van den Vos Reynaerde en die we moeten koesteren, vooral nu, nu de islam wordt gegijzeld door een groep sadistische mongolen die een hotline met Allah
menen te hebben. […]

U hebt een belangrijk boek in handen. Nekschot is de enige cartoonist die ruim een jaar na Afshin Ellians oproep nog steeds grappen durft te maken over de islam en over moslims, zij het onder pseudoniem. Ik zie het boek als een belangrijk signaal: de uitgever laat zich zijn persvrijheid niet afnemen. Bovendien is het boek een medicijn tegen
de huidige sfeer van angst en tolerantie: wie om de islam lacht, leert die te relativeren. En wie leert relativeren wordt vanzelf tolerant.

In een interview op mijn website http://www.frontaalnaakt.nl zegt Gregorius: ‘De gulle lach is dodelijk voor types als Van de Ven. Als er gelachen kan worden, ben je niet meer bang.’ God heeft een gevoel voor humor, lieve mensen. Anders had hij Abdul Jabbar van de Ven niet gemaakt. En aangezien we naar Gods beeld en gelijkenis zijn geschapen, heeft
hij ook óns een gevoel voor humor gegeven. Het zou ondankbaar, wat zeg ik, zelfs blasfémisch zijn om er dan geen gebruik van te maken.

Het was een mooi nawoord van Peter Breedveld. Vond ik toen, vind ik nu. Het was voor iedereen duidelijk: Breedveld en Nekschot waren twee handen op een buik. Opvallend is echter om te zien wat Peter Breedveld er nu over zegt:

Aha, dus Breedveld publiceerde Nekschot slechts uit protest? Nekschot was dus niet meer dan een vaandel in Breedveld’s protestmars? Dat is Peter –draaikont– Breedveld ten voeten uit. De marginale journalist die zich graag tooit met andermans veren in hoop de aandacht op zichzelf te vestigen. Femke Halsema kan erover meepraten.

Enkele jaren geleden was Breedveld een van de grootste islamcritici en voorvechters van het Vrije Woord. Nu zou hij de Peter Breedveld van enkele jaren geleden als een gevaar voor Nederland omschrijven, zijn arrestatie toejuichen. Nu spuwt hij de voormalige dragers van het schild waarop hij zich liet paraderen vol in hun gezicht.

Overigens werd het eerste virtuele mes door Breedveld reeds in februari van dit jaar in de gecamoufleerde rug van Nekschot gestoken.

Nekschot houdt zich trouwens opvallend stil over de cartoonkwestie. Hij liet zich de steun van collega’s en andere vrijheidsminnaars maar wat graag aanleunen toen hij in de penarie zat, zelf zal hij z’n nek niet snel voor een ander uitsteken, zeker niet als het een andersdenkende betreft. Zo kennen we Nekschot, zo kennen we onze PVV’ers. […]

Peter is van mening van dat Gregorius Nekschot geen enkel gevaar liep, zeker niet van moslims. De moord op Theo van Gogh en de bedreigingen van iemand als Kurt Westergaard zijn voor Breedveld uitzonderingen, ja echt uitzonderingen, dat weet Peter heel zeker. Nee, de enige die echt bedreigd wordt is Peter Breedveld zelf. Niet dat hij aangifte doet, maar tjonge jonge jonge, zijn leven is een hel vanwege al die bedreigingen, zo laat hij iedere week via twitter en zijn weblog weten. En dat de schuldigen (PowNed, Geenstijl en de PVV) nog niet door tien agenten van hun bed zijn gelicht kan hij maar niet begrijpen. Misschien moet Peter nog eens zijn eigen nawoord in de bundel van Nekschot lezen?

De enige overeenkomst tussen Nekschot en Breedveld lijkt nog te zijn dat ze beiden teleurgesteld zijn over wat hun noeste werk financieel heeft opgeleverd. Breedveld’s journalistieke carrière is blijven steken in de donkere krochten van een marginaal universiteitsblaadje en de frustratie hierover vormt de rode draad in zijn werk van 2011. Gregorius Nekschot trekt nu de stekker eruit en pakt zijn leven weer op. Dat is zijn goed recht, hij heeft zijn bijdrage geleverd en het is niet onopgemerkt gebleven. Alles beter dan met een bedelbrief gaan vragen om een grijpstuiver van je lezertjes. Dat nooit. Dan nog liever een nekschot.

Gregorius, het ga je goed!

Advertenties

9 thoughts on “Gregorius Nekschot is dood, lang leve Gregorius Nekschot

 1. Zo zie je wat geld en macht kan doen! Omslaan als het blad van een boom, zie als voorbeeld onze regering als het hun goed uitkomt!

 2. Pim Fortuyn werd slachtoffer van de ” linkse haatgolf” (onder aanvoering van Jan Blokker, Marcel van Dam, Thom de Graaf, Folkert Jensma. Hans Kombrink, Els Kuijper, Jan Marijnisse, Ad Melkert, Rob Oudkerk, Paul Rosenmöller, Peter Storms, Paul de Leeuw, mevr Polak en vele vele andere linkse idioten) die toentertijd door ons land raasde. Het heeft uiteindelijk tot zijn dood geleid. De demonisering was compleet. Iedereen die zich openlijk tegen de linkse elite keerde werd gedemoniseerd. Nu herhaalt zich de geschiedenis. Ook Gregorius Nekschot bezwijkt uiteindelijk voor de radicale islamfanaten. De teleurgang van Nederland is in gang gezet door laf links en de islam is ons door laf links aangesmeerd.

 3. Er is een groot verschil tussen Breedveld en Nekschot, en dat is het effect op de lange termijn van het werk. Breedveld is reeds lang vergeten. Nekschot blijft staan. Zijn taak is vervuld (“Het is volbracht!”) De invloed van het werk van Nekschot zal nog tot in jaren gevoeld kunnen worden, ondanks dat het er nu op zit voor Nekschot. Men kan een punt maken, en nog eens, en nog eens. Maar na verloop van tijd is het bekend en is er geen verwondering meer over het standpunt. Dan moet men stoppen. Dat is voor een artiest, een uitvoerend kunstenaar of een scheppend kunstenaar een hard gelach. Ik zag gisteren op TV de zoveelste remake van de Dik Voorelkaar-show van André van Duijn. En ondanks dat de man na dertig jaar nog steeds het zelfde talent heeft en dat zijn techniek alleen maar beter is geworden moet ik ook in dit geval zeggen. Alles heeft zijn tijd, en zijn tijd is geweest.

  Breedveld heeft in zijn begintijd natuurlijk het land gechoqueerd met zijn Lolita-plaatjes en andere kinderporno, maar hij heeft nooit echt een punt gemaakt. Geen mening die hout snijdt, geen inzichten waar men in de 21e eeuw mee verder komt. Niets, behalve dan van hoe men water bij de wijn moet doen, bakzijl moet halen en moet huichelen tot men er bij neervalt. Peter Breedveld is een vieze hoer die het niet eens waard is dat er kritiek op hem wordt geuit. Elke aandacht voor hem is verspilde energie.

  Nekschot is een aardige jongen die een klein beetje durf heeft. Daarnaast heeft hij onmiskenbaar talent. Zijn tekeningen zijn niet alleen opmerkelijk wat onderwerp en strekking betreft, de tekeningen zijn ook in een eigen stijl en technisch goed uitgevoerd. Het probleem is alleen dat men kan vertellen dat de islam ziek is en alle moslims achterlijk zijn, maar men kan dit niet blijven herhalen. Het punt is gemaakt, en daarna kan men zichzelf niet blijven herkauwen.

 4. @Guus Smeets on 28 december 2011 om 10:47 AM
  Vermoeiend, dat eeuwige gejank ‘links dit, links dat’. Links was tegen immigratie, het waren rechtse partijen die de deuren hebben opengezet. PvdA wilde het niet, SP waarschuwde in de jaren 80 voor achterlijke culturen. Gezeik over godslastering en cartoonverboden is een puur rechtse hobby, denk aan Donner. Links was en is tegen. Niet voor niets dat moslimorganisaties gingen miepen over de PvdA toen bleek dat er grenzen waren aan islamknuffelen. Enig idee wie het verbod op ritueel slachten hebben gedwarsboomd? Niet links hoor. Rechtse hobbies.

  Fortuyn werd vermoord door een autist omdat Fortuyn niet tegen pelsfokkerijen was. Met migratie of islam had het helemaal niets te maken. Van demonisering van Fortuyn is helemaal geen sprake geweest, die man was mondig genoeg. Kreeg verbaal terug wat ie zelf deed, net als Wilders.

 5. ‘Enig idee wie het verbod op ritueel slachten hebben gedwarsboomd? Niet links hoor. Rechtse hobbies.’

  @PTST.
  Ik denk dat je toch even de stemverhouding naar aanleiding van deze zaak in de eerste Kamer moet nakijken.

 6. “Fortuyn werd vermoord door een autist omdat Fortuyn niet tegen pelsfokkerijen was” Mocht dit zo zijn, waarom zijn er dan niet meer politici vermoord “die niet tegen pelsfokkerijen waren”. Dat zullen er nogal wat zijn geweest. Wat een kul argument. Verder is er geen enkele aanwijzing dat hij autist is. Een diagnosticus zou vinden dat hij aan het syndroom van Asperger zou lijden. Met andere woorden: u praat poep.

 7. Wel, je kunt altijd later een straat of plein naar hem noemen! Anti Hitler writers were so honoured!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s