Israel wordt een joods Iran?

De ultra-orthodoxe gemeenschap maakt zo’n tien procent uit van de Israëlische bevolking van in totaal 7,8 miljoen mensen. De verwachting is dat dat aantal nog fiks toeneemt; in dat milieu zijn de gezinnen gewoonlijk groot. Nu al gaat zo’n 25 procent van alle Israëlische kinderen naar ultra-orthodoxe scholen.

Na de cheder – de religieuze basisschool – volgt de yeshiva, de Joodse versie van de islamitische madrasa, de koranschool. Tweederde van de ultra-orthodoxe jongemannen in Israël – een half miljoen – doen daarna hun hele leven niets anders dan de Talmoed en de Thora bestuderen. Ze hebben geen dienstplicht en werken niet. Ze hebben hun eigen scholen, universiteiten, gerechtshoven en buslijnen. Hoewel ze bestaan bij de gratie van het liberale deel van de Israëlische bevolking, willen de ultra-orthodoxen niets met hun broodheren te maken hebben. Sterker nog: ze eisen dat die zich naar de regels van de ultra-religieuze minderheid gedragen en hebben onevenredig veel politieke invloed. Een niet-orthodox, laat staan seculier huwelijk is in Israël onmogelijk. Orthodoxie beheerst zelfs de dood van elke Israëli: alle begraafplaatsen in Israël zijn in handen van de ultra-orthodoxen. [bron]

De suggestieve uitspraken over de demografische ontwikkelingen in Israel deden me denken aan dit filmpje:

en dat filmpje bleek niet bepaald de waarheid te vertellen, zoals de BBC in de volgende video laat zien:

De uitspraken over de ontwikkeling in Israël zijn uitermate zorgwekkend. Maar zijn ze ook waar?

Advertenties

3 thoughts on “Israel wordt een joods Iran?

  1. Ze zoeken maar uit, ik heb een honkbalknuppel en daar speel ik mee als ik zin heb in een spelletje!

  2. Vinger, pijnlijke plek.
    De ontwikkelingen in Israël kunnen een aardige indicatie geven hoe ontwikkelingen gaan verlopen op andere plaatsen in de wereld met een gelijksoortige problematiek.
    Overigens niet alleen voor moslim extremisme, maar ook voor christen extremisme of extremisme van welk irrationeel geloof dan ook.

  3. in het MARGINAAL artikel staat de volgende zin: -Hoewel ze bestaan bij de gratie van het liberale deel van de (Israëlische) bevolking-, Ze bestaan dank zij het liberale deel.??….wat is er dan in Nederland aan de hand? Wij zijn zo liberaal geworden dat met het komende nieuwjaar de ambulancediensten onder politiebegeleiding gaat uittrekken. Wij zijn zo liberaal geworden dat Gregorius Nekschot er van ellende maar mee op houdt. Wij zijn zo liberaal geworden dat elke radicale haatmeneer ongestraft bezig kan zijn terwijl Wilders door laf links werd aangeklaagd. Extremisme is altijd uit den boze en helaas is Nederland een extremistisch laf links land geworden voor de oorspronkelijke bevolking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s