“PVV is fascistische partij in een gevorderd stadium”

Henk Bovekerk, UvT-student (Liberal Arts & Sciences) werd voor zijn thesis ‘Prototypical Fascism in Contemporary Dutch Politics: An Analysis‘, beloond met het hoogst haalbare: een tien. […] Op basis van het werk van historicus Robert O. Paxton over hoe het fascisme werkt, en na bestudering van de werken van onder andere Geert Wilders en Martin Bosma, concludeert Henk dat we in Nederland inderdaad te maken hebben met een fascistische partij in een gevorderd stadium: de PVV. [bron]

Wat Univers er niet bijverteld is dat Henk (what’s in a name) begeleid (bevestigd via twitter) werd door arabist Jan Jaap de Ruiter, die bekend staat als criticus van de PVV en Jan Blommaert die de PVV eerder al fascistisch noemde. Te meer omdat diezelfde de Ruiter zei:

Ik vind zelf de exercitie vergelijking Wilders cq. PVV met fascisme evenwel niet erg zinvol.

Bovekerk is het niet eens met Wilders’ standpunt tav. de islam:

Wilders’ statements about Islam are demonstrably wrong. Islam is not primarily a political ideology aiming for dominance, violence and oppression. The vast majority of Muslims is moderate, and es gibt definitely a moderate Islam. […] Violence is the exception, not the rule. Most major Islamist groups such as the Muslim Brotherhood in Egypt, the Jamaat-i-Islami in Pakistan and the Nahdlatul Ulama in Indonesia have functioned well within the legal framework of their respective countries.[bron]

Ik heb er natuurlijk geen vestand van, maar ik lees:

De Jamaat-e-Islami heeft een controversiële historie met betrekking tot het orkestreren van geweld tegen de Ahmadiyya gemeenschap, Hindoe en Sikh minderheden en participeerde met het Pakistaanse leger in de etnische zuiveringen tijdens de Bevrijdingsoorlog van Bangladesh. JI is een voorstander van de militaire operaties en ondersteunt en initieert de militante groepen in het conflict om Kasjmir. JI onderhoudt nauwe banden met de Taliban en ondersteunt de acties van wijlen Osama bin Laden en Al-Qaida. […] Na agressieve acties ter Islamisering van Pakistan leidde de JI de Sharia wetgeving door de Pakistaanse Senaat in 1986.

Als u hierover iets kwijt wilt aan Henk dan kan dat via zijn twitter account.

[bron foto’s]

Update: Ah kijk, begeleider arabist de Ruiter komt in maart met een boek over de PVV. Allemaal heel toevallig natuurlijk, maar op deze manier genereer je natuurlijk wel de nodige reclame voor je boekie.

Update: en daarrr is de scriptie (pdf alert)

Update: Op 30/09/2011 schreef Martin Bosma: ‘Waar is de universiteit Tilburg mee bezig?‘ waarin hij de onwetenschappelijkheid en vooringenomenheid van de Ruiter bloot legt.

Update: Dit schreeft George Orwell in 1944 over de betekenis en het misbruik van  het begrip fascisme.

Update: R. P. Feynman on social sciences

Update: korte analyse van de scriptie obv. de definitie van Paxton.

Update: Kritische beschouwing van Jeroen Wegs. Lees ook dit commentaar.

Update: Uitgebreide Beschouwing van Esther Boom op DDS

Update: Dit schreef Umberto Eco over “Ur-fascism” (i.e. Eternal Fascism)

Update: Joost Niemoller’s analyse van de Bovekerk scriptie

Update: Het eurofascisme; neem fragmenten van wikipedia over fascisme, pas het toe op de eurofilie en zie daar…

Update: en nog een kritische analyse door Evert Mouw

Update: De eeuwige terugkeer van de valse beschuldiging, Victor van der Sterren

Update: Kritische analyse van Marcel Hulspas

Update: Kritische analyse van historicus Jan Dirk Snel die het optrede van de PVV typeert als “egalitair bevrijdingsliberalisme

Update: Kritische analyse van Frans Groenendijk

Update: Hoogleraar Harry Verbon over de kwestie

Update: commentaar van Toon Kasdorp

Advertenties

13 thoughts on ““PVV is fascistische partij in een gevorderd stadium”

 1. Bangladesh…daar heeft George Harrison in 1971 nog zo’n hoop moeite voor gedaan. Het was toen al overheersend islamitisch, maar het land holt steeds harder terug naar de pre-middeleeuwen. En zo komen er steeds meer van die dictatoriale kernen.

  =The vast majority of Muslims is moderate=

  En ik kan ze maar NIET vinden. Waar zitten ze dan? Waar zijn hun geluiden?

 2. Wij van WC-eend geven dit ook een 10!
  Student wordt geholpen(begeleid) door deskundige Jan Jaap .
  Jan Jaap is weer een aanhanger van Rob Riemen de Univeritaire fascisme beschuldiger van Wilders PVV, en die een dikke vinger heeft in dit soort Universiteiten.
  De student maakt een scriptie over dat item en BAM een tien!

 3. Wat zijn we toch weer lekker afgegleden , kom dagelijks rotte appelen tegen die Islamiet zijn, noem mij 1 land die islamitisch is waar de mensenrechten worden gerespekteerd? die zijn er domweg niet. Daarom hoort de Islam niet bij ons thuis

 4. Mensenrechten respecteren ……….. de vraag kan beter zo gsteld worden : waar gebeurd dat nog ? Populistische lieden grijpen graag naar ” verklaringen” voor de ellende in de wereld , maar de boegbeelden van het NIET respecteren van de mensenrechten vinden wij ook in ons land , onder regie van andere religieuze stromingen . Ook wij Nederlanders hebben boter op ons hoofd en laatst is het nog eens benadrukt dat ook wij schattige Nederlanders in staat waren om dorpen plat te branden en mensen aldaar af te slachten . Of , zoals de VS , onder andere voorwendsels zg terroristen vasthouden zonder enige vorm van proces , onbereikbaar voor welk onderzoek dan ook . Ik denk , zolang geld nog altijd de hoofdfactor is en landsbelangen voorop staan is het respecteren van mensen van een ander geloof , ras of huidskleur nog altijd ondergeschikt . En dat zien we elke dag weer terug . Helaas . De PVV is een instrument , niet meer en niet minder .

 5. Radicale moslims hebben vrijdag in Nigeria zeker zeventien christenen doodgeschoten die deelnamen aan een rouwbijeenkomst.
  Niet zeuren gewoon doorlopen.Anders ben je een fascist volgens Henk Bovendekerk.

 6. Als ik nu eens een scriptie schrijf over de theocratische ideeën die de SGP wil invoeren in het Nederlandse straatbeeld, zoals geen vrouwen in bestuurlijke functies, de zondagsrust, homo`s sturen we weg, geen nare dingen over de here zeggen, de wereld is 6000 jaar oud, krijg ik dan ook een tien?
  Vreemd genoeg hoor je er trouwens ook niemand over, maar als Wilders wat zegt is hij een fascist. Raar hoor.

 7. Als sprake is van stelen of plagiaat bij het ‘knippen en plakken’ van andermans tekst, weten de meeste studenten wel wat dat betekend. Handen en voeten afhakken zegt de koran:Soera 9:3.

 8. Die student schreef in elk geval beter Engels dan de meesten hier Nederlands. Wel dom van hem om een anti-PVV-er als begeleider te nemen. Hij had die tien nooit moeten accepteren. Hij staat nu mooi voor schut terwijl het die De Ruiter is die aan de schandpaal moet.

 9. =The vast majority of Muslims is moderate=
  Het probleem is dat moderate Muslims de acties van hun extremistische broeders niet afkeurt, maar zelfs prijzen. Dit blijkt uit diverse surveys, o.a. in Londen waar 26% van moderate moslims de aanslagen op 9/11 steunde (bron: wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s