Doodsverwensing

Onze samenleving moet het paradijs dicht zijn genaderd. Want waar elders in de wereld kinderen sterven van de honger, bloggers worden vervolgd voor genuanceerde tweets over een fictief religieus romanpersonage en mensen moeten vluchten voor de bommen van hun eigen regering, daar wordt in Nederland ach en wee gesproken over verwensingen omtrent het levenseinde van mensen wier mening hen niet bevalt.

Reeds na de moord op Theo van Gogh (let wel, Theo was daarna echt dood) ontstond er commotie over de uitspraken van ene Jilles Lambertus Henricus van de Ven (beter bekend als Abdul-Jabbar van de Ven). Hij wenste Geert Wilders dood. Via Kanker bijvoorbeeld. Het Openbaar Ministerie onderzocht, op instignatie van de tien fractievoorzitters van de Tweede Kamer of van de Ven strafbaar was. Was hij niet. Doodwensen is niet strafbaar. (Waarschijnlijk omdat het niet werkt. Net als bidden.)

Je zou denken we acht jaar later beter zouden weten. Maar vandaag ontstond soortgelijke commotie over een doodswens die werd uitgesproken door ene Martien Pennings op het blog Amsterdam Post. Persoonlijk denk ik dat meneer Pennings er verstandig aan zou doen professionele hulp te zoeken, maar iemand doodwensen is tot op heden niet strafbaar, in tegenstelling tot het oproepen tot geweld.

Voor Femke Halsema ook deze keer reden om te onderzoeken of er actie van het OM mogelijk is. De gedachten gaan bij Fem blijkbaar uit naar Breivik?

Het is terreur gemengd met seksisme. Waar doet dat toch aan denken? Ik ga na of er iets tegen kan worden ondernomen

Overigens was er niemand die het stijlmiddel van de doodverwensing zo scherp kon hanteren als Theo van Gogh zelf:

Waar ’t om gaat is dat niet Tara kanker krijgt maar Sylvia, dat niet Rosenmöller en Van Boxtel worden afgebrand en met hoon overladen weggestuurd, dat het lot van mensen wreed want redeloos is en dat ik meer sympathie heb voor een getikte fabulante dan voor een miljonair die in zijn jonge jaren bij wijze van hobby stakingen in de haven leidde. Als iemand kanker verdient is ’t Paul Rosenmöller, de hopman van politiekcorrect Nederland; mogen de cellen in zijn hoofd zich tot een juichende tumor vormen, en laat ons dan beluisteren of er enig verschil is in meneers gekwebbel vergeleken met wat er uit kwam voor die Blijde Boodschap. Laat ons pissen op zijn graf. Oplichter. [bron]

Smaakvol of niet. Een samenleving die de vrijheid van meningsuiting belangrijk en waardevol vindt moet dit soort teksten niet strafbaar gaan stellen. Want anders worden we een soort Belgie, en dat moeten we niet willen met z’n allen.

Mocht mevr. Halsema zich echt bedreigd voelen en vrezen voor haar leven, dan staat het haar natuurlijk vrij om naar de rechter te stappen. Benieuwd of Jilles Lambertus Henricus naar de huidige maatstaven achter tralies zou zijn gegaan.

Update: dat is dan wel weer grappig. Pennings over zichzelf in een ander stukje van zijn hand:

De rechterlijke macht in Nederland is overigens zwaar uitgenodigd om ook mij maar eens aan te klagen. Kan er niet een of ander “anti-discriminatie-buro” het voortouw nemen en mij voor de rechter slepen? Is het niks voor die twee beroeps-discriminatie-opspoorders die daar full-time mee bezig zijn aan de UvA? Hoe heten die gekken ook alweer?

Het einde van dat laatste artikel bevestigd overigens mijn indruk dat Pennings misschien beter professionele hulp kan zoeken.

Advertenties

5 thoughts on “Doodsverwensing

  1. Paul de Leeuw (linkse grappenmaker) zong ooit in een lied:
    “ik ben zo blij, ik ben zo blij want Geert Wilders die is dood”. Moet kunnen vind ik. Is wel niet leuk voor Geert, en ook nog eens -niet origineel-…maar toch. De VVMU is het allerbelangrijkste en moeten we koesteren. En Theo van Gogh heeft (had) ook gelijk. Paul Rosenmöller is een laffe linkse parasiet . Zo dat lucht op!!

  2. Wel jammer dat bepaalde tekeningen weer niet mogen van de vice voorzitter van de raad van state.

  3. Wat vreemd nou. Laat ik nou denken dat die Pennings volkomen normaal is en dat het de klagers zijn die zich aan onderzoek zouden moeten onderwerpen. We leven in interessante tijden, dat wel.

  4. Helemaal eens met Ed Zuiderwijk. En ik kan de soms machteloze woede van Martien heel goed begrijpen. Maar zo gaat dat hè, als je niet meegaat in de consensus word je voor gek verklaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s