“Greece’s ‘Odious’ Debt”

“De cultuur van omkoping is moeilijk uit te bannen”, zegt Manolopoulos. In zijn ontluisterende boek ‘Greece’s Odious Debt’ doet de econoom uit de doeken waarom de Griekse staat van corruptie aan elkaar hangt. Ook legt hij uit waarom politici het niet voor elkaar krijgen de omkooppraktijken – die het meest voorkomen in het ziekenhuis en bij de belastingdienst – aan te pakken. “Het heeft te maken met onze zwakke instituties. De rechtsstaat werkt in Griekenland bijzonder slecht. Waarom zou je als Griek belasting betalen als niemand het doet en niemand je daarop aanspreekt?” [bron]

En dat zegt dan een Griek, en die kan het weten. Trouwens, je hoeft geen genie of helderziende te zijn om dit te snappen. Het wordt al jaren geroepen. En het gaat nog jaren, zo niet decennia duren voordat een samenleving deze fase van ontwikkeling is ontgroeid. En Spanje is al niet veel beter; ook daar blijken 150.000 doden gebruik te maken van de gezondheidszorg. Nu duidelijk wordt dat de situatie met Griekenland simpelweg niet langer houdbaar is begint ook de PvdA te draaien. Feit is dat de PVV vanaf het begin gelijk had: het is geld in een bodemloze put gooien.

Payment of taxes is erratic, with some individuals hit hard with demands, while others escape almost entirely. Domestic Greek interest groups are not without blame. From 2001 to 2009, trade unions seized their opportunity for annual pay rises without links to productivity. With easy access to borrowing hard currency, and a big incentive to buy votes, both the left-wing Pasok and its right-wing counterpart New Democracy duly indulged. As long as they had access to easy loans, they could buy enough social peace to deflect attention from scandals and mismanagement. Now the money has run out. [bron]

Jason Manolopoulos stelt dat de bevolking door de politici is verraden. Dat is deels waar, maar het volk heeft zelf die politici gekozen, ze ontduiken zelf de belasting, ze zijn zelf corrupt, ze gaan zelf te vroeg met pensioen, ze kozen zelf voor makkelijke en goed betaalde baantjes bij de overheid in ruil voor hun stem voor een politicus. Uit onderzoek zou naar voren zijn gekomen dat 96% van de Grieken een belastingambtenaar zou omkopen als hij daarmee zijn belastingafdracht zou kunnen verlagen (zie filmpje hieronder). Of neem dit citaat uit een rapport van MorganStanley:

In 2010, the gap between taxes owed and taxes paid accounted for a third of total tax revenue, an amount roughly equivalent to Greece’s entire budget deficit.15 The Greek shadow economy, estimated at 24.3% of GDP in 2011, is one of the largest in the OECD.16 The problem of tax evasion is closely tied to that of corruption, as it is common practice for Greeks to bribe tax collectors to look the other way. According to Transparency International, an  organization that monitors and fights corruption globally, Greece has the worst corruption score of the Euro Zone countries. [bron]

De Grieken moet dus niet nu gaan zeggen dat ze het niet hebben geweten. Ze zijn zelf verantwoordelijk, hebben zelf ook schuld en moeten nu ook de consequenties dragen.

Het boek ‘Greece’s Odious Debt’ van Jason Manolopoulos kunt u hier downloaden.

Bekijk ook de boekbespreking van PressTV, waarin nog eens kort wordt samengevat waarom Griekenland een derde wereld land is, of een failed state zo u wilt. En waarom schulden de kern van de huidige crisis zijn en dat meer leningen niet de oplossing zijn:

Advertenties

One thought on ““Greece’s ‘Odious’ Debt”

  1. Zijn onze polltici van het zelfde garen en slag en parasiteren zij niet op de verdiensten van het volk. Ik zou zeggen van wel, want zij gooien het geld (van het volk) in een bodemloze put! Terwijl zij zelf hongerig kijken naar een vet betaalde baan bij de EU of Nato. De NWO hebben zij voor zich zelf in het achterhoofd en wij kunnen de slaven worden voor die verraders of NSBers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s