“De strategie blijft achterbaks, een democratie onwaardig.”

De politieke dimensie werd ook voorzien door de ontwerpers van het Verdrag van Maas tricht. Voorop stond de noodzaak van een verregaande politieke integratie van de lidstaten, een aanzet tot de federalisering van Europa. Maar dat laatste durfden de politici niet aan, uit vrees voor grote weerstand van de burgers. Delors en Lubbers, de Nederlandse premier die als voorzitter fungeerde, moesten inbinden. Maar de muntunie met de euro bleef overeind en kwam in het Verdrag van Maastricht.

De eurocraten troostten zich met de gedachte dat die verdere politieke unie wel afgedwongen zou worden als de euro eenmaal een feit was. Met andere woorden, de eurocraten zijn er steeds van uitgegaan dat de euro het instrument is om die verregaande politieke integratie af te dwingen. Doen ze voorkomen dat de euro een sluitstuk is van de Europese eenwording, dan is dat dus een leugen. Men zal wel gedacht hebben dat het een leugen was om ons bestwil: eerst moeten wij, de burgers, die euro accepteren, en dan kan er gewerkt worden aan de acceptatie van verdere integratie, oftewel een verdere afkalving van de soevereiniteit van de lidstaten. De strategie blijft achterbaks, een democratie onwaardig. […]

Gedonder met onverantwoordelijke overheden die te gemakkelijk toegeven aan veeleisende vakbonden en de eigen begroting uit de hand laten lopen, kan euroland niet verdragen. De eurocraten zullen er alles aan doen om de manoeuvreerruimte van afzonderlijke lidstaten in te perken. De nachtmerrie is een Argentijnse toestand in een land als Italië. Stel, dat land gaat failliet vanwege pensioenverplichtingen die het niet kan nakomen. In het huidige systeem heeft Italië geen instrumenten om er zelf uit te komen. Het enige wat er dan op zit, is dat de rest van euroland de Italianen uit de brand helpt. Daar zijn middelen voor nodig. En dus zal er een Europese belas ting komen. Ik zie het al aankomen: Nederlanders die belasting moeten betalen aan een entiteit waar ze weinig tot geen democratische controle over hebben. Ooit was dat een reden om tegen de Spanjaarden in opstand te komen. [bron]

Lees het hele artikel van econoom Arjo Klamer uit 2002 (!), die precies, maar dan ook precies voorspelde wat er zou gaan gebeuren met de Euro en de Europese Unie.

Update: In 2005 was Klamer nog voor afschaffing van de Euro.

Advertenties

3 thoughts on ““De strategie blijft achterbaks, een democratie onwaardig.”

  1. Al kijk je naar de gezichten van de lijsttrekkers en de onzin die zij uitkramen en zelf niet weten waarover ze praten en tegelijk de strop om de hals het volk zijn legt. Dan is het toch beroert gesteld hier in dit godvergeten land!{ Nederland}.

  2. Dat is ook de bedoeling van de bilderbergers om chaos te creeren, dan kunnen zij hun NWO realiseren, waar wij niet om gevraagd hebben, maar door onze strot is gedrukt door de partijen die in de regering zitten en van af de WOII iedere keer stuivertje wisselen en andere partijen buiten boord houden in de media, zodat zij niet aan de bak kunnen komen. Komt hij er wel door, dan wordt hij afgeschoten zie Pim Fortuyn. Deze demoncratie is hier de werkelijkheid en niets anders, vrijheid voor geen cent hier in Nederland je wordt verpakt met de regeltjes, die de zittende macht ter plaatse maakt. De regering stiekum is het juiste woord en het volk heeft geen kloten te zeggen, dat is de realiteit.

  3. Ben het eens met Rots……we zitten met een laffe regering (het zal na 12 september niet anders worden)…laf tegenover eigen volk en lief tegenover buitenlands tuig….er was ooit een spreuk die het helemaal duidelijk maakte: Voor lef moet je overigens niet bij links zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s