Het is de rente, stupid.

De meningen verschillen over wat precies de aanleiding was voor de initiële rentedaling in de nieuw opgerichte muntunie. Volgens de ECB weerspiegelde de rentedaling de begrotingsdiscipline die de landen in de europeriferie aan de dag hadden gelegd, een voorwaarde om mee te kunnen doen met de euro. Anderen daarentegen geven de ECB de schuld omdat die alle staatsobligaties met een minimale rating van A- als onderpand accepteerde voor geld dat banken van de ECB leenden. Alle staatsobligaties waren zodoende even aantrekkelijk vanuit het perspectief van de banken. Volgens mij is een andere belangrijke verklaring gelegen in het feit dat, met de introductie van de eenheidsmunt, het wisselkoersrisico verdween. Dat heeft waarschijnlijk aanzienlijk bijgedragen aan de bereidheid van banken om de Spaanse, Ierse, Portugese, Griekse en Italiaanse obligaties te kopen, omdat het nou eenmaal wijsheid is om je geld te beleggen in dezelfde muntsoort als je financiële verplichtingen hebt.

De scherpe daling van de rente miste haar uitwerking op de huizenmarkt in de perifere landen niet. De huizenprijzen in Spanje en Ierland stegen jaar na jaar met zo’n 10 tot 20 procent. De stijging van de huizenprijzen leidde op hun beurt tot uitbundige consumptieve bestedingen (en leningen), en ook tot hogere lonen. Terwijl de arbeidskosten in Duitsland stegen met een bescheiden 18 procent tussen 2000 en 2008, stegen de arbeidskosten in Spanje en Ierland met 41 en 45 procent respectievelijk, en in Griekenland met 78 procent.

Door de lage rente kon het ook gebeuren dat de Griekse overheid zich te diep in de schulden stak: het land had jaar op jaar een begrotingstekort van 6 procent en een staatsschuldquote van zo’n 100 procent van het BBP. Geen enkel jaar voldeed Griekenland aan de normen van het Stabiliteitspact. En hoewel Italië doorgaans een begrotingstekort had van minder dan 3 procent, zorgde de lage rente ervoor  dat Italië zich jarenlang een staatsschuld van 100 procent van het BBP kon veroorloven. [bron]

Heleen Mees legt uit hoe de Euro (naast ontwikkelingen in China) Europa het moeras in dreef. En deze rentedaling leidt nu tot kortingen op de pensioenen in Nederland. Bij de invoering van de Euro werd door economen daar al voor gewaarschuwd. En dan moet de impact van de verloren miljarden aan ClubMed nog worden opgevangen, want tot op heden zijn die miljarden buiten de begroting gehouden. It has only just begun.

Advertenties

3 thoughts on “Het is de rente, stupid.

 1. Vind ik leuk: Like Be the first to like this.

  Moet lezen:

  Vindt ik niet leuk: Dislike. I am the first to dislike this

  De reden is vergaande incompetentie van de diverse nationale overheden, de Eurocraten en de mesen die voor ze gestemd hebben.

  Nergens was iemand met een Atoombom die zei: Leen geld of ik blaas je land op.
  Dat rente laag is, is op zich geen enkele reden om geld te lenen. Wat is dat nou voor flauwe kul redenatie. Helen Mees, Professor in de flauwekul kunde, ga de afwas doen en laat de serieuze zaken over aan mensen die niet uit hun nek lullen.

 2. Nu gaan ze de ongeloofwaardige gekke Henkie spelen zo als altijd, die het buskruit hebben uitgevonden voor de gewone man om hen erin te laten stinken!

 3. Nu gaan ze de ongeloofwaardige gekke Henkie spelen zo als altijd, die het buskruit hebben uitgevonden voor de gewone man om hen erin te laten stinken! Ijsland heeft ook zijn lessen geleerd en Jan Kees de Draaier dadelijk ook van ik heb het niet voorzien pech gehad maar niet de gewone man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s