“Word wakker, eurofielen”

En hadden de media niet veel meer hun best moeten doen om haar publiek goed te informeren? We lachen hier om Fox News, maar hoe doen onze eigen media het? Het is ook niet alsof er allerlei verrassende feiten ineens boven tafel komen. Denk bijvoorbeeld aan het op Twitter rondzwervende en vernietigende stuk van hoogleraar Arjo Klamer, ‘Weldra sterft de Euro‘. Hij voorspelde in januari 2002 (!) bijna volledig accuraat wat er nu gaande is. Is het toeval dat we professor Klamer nu zo weinig in de media zien?

Maar Klamer was lang niet de eerste. Al bij het Verdrag van Maastricht begin jaren negentig schreef de beruchte Britse econoom Wynne Godley, nota bene niet eens tegen Europese integratie, een kip en klaar stuk, ‘Maastricht and all that‘. Zijn belangrijkste conclusie was dat wanneer je staten in een groter Europees verband dwingt, met een muntunie, en dan enkel en alleen een (Europese) centrale bank als corrigerend instrument hebt, dat het dan helemaal fout gaat. En gelijk heeft hij gekregen. Lidstaten van de EU zitten vast in de muntunie en hebben geen enkele manier om te devalueren, rentemaatregelen te nemen of andere monetaire instrumenten te gebruiken. Het is een ware houdgreep.

De enige oplossing is meer Europa, wordt er dan gezegd. Hier scheiden de wegen van de huidige pro-EU denkers en politici en de mijne. Hun EU is niet mijn Europa. Hun euro is niet mijn gedroomde munt. Ik wil, en ik durf mijn allerlaatste studielening erom te verwedden dat de meeste EU-sceptici dat ook willen, wel degelijk Europese samenwerking. Maar ‘meer Europa’ is niet ‘meer EU’, integendeel. [bron]

René van Leeuwen

Het is tekenend dat de beste stukken over de EU tegenwoordig geschreven moeten worden door jonge columnisten zoals Rene van Leeuwen. Deze socioloog werd door de Volkskrant gevraagd als columnist nadat hij op eigen initiatief enkele columns had ingestuurd. En Rene stelt de juiste vraag: hoe kan het dat de rest van de journalistiek zo weinig kritisch over de EU en de Euro is ?! Na het debacle rondom de integratieproblematiek, waar de journalistiek moest erkennen door overmatige politieke correctheid en haar eigen politieke voorkeuren, te hebben gefaald, gebeurt dat nu weer met de EU en de Euro. En ook de wetenschappelijke economen falen, doordat ze hun persoonlijke voorkeuren vermengen met hun systeemanalyse als econoom. Terwijl we meer dan ooit behoefte hebben aan een onafhankelijke analyse: als u situatie A wilt bereiken met u B doen, omdat het economisch systeem nou eenmaal zo werkt.

 

Advertenties

One thought on ““Word wakker, eurofielen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s