Hoe de eurofielen en VNO/NCW u keihard voorliegen

De kop in het FD suggereert dat de introductie van de euro ons € 180 miljard meer aan inkomen zou hebben gebracht dan zonder euro het geval zou zijn geweest, maar dat is de grootst mogelijke nonsens. Voor de introductie van de euro dreven we ook handel met andere Europese landen. De euro heeft geen extra uitvoerbijdrage opgeleverd. De totale betekenis van onze export is nu kleiner dan in 2000, terwijl het Europese aandeel in onze uitvoer van goederen al sinds 1996 gestaag aan het dalen is. Het was in dat jaar nog meer dan 86%, nu minder dan 79%.

‘Wist u trouwens dat de export van Nederland naar de EU in 2011 maar liefst bijna 4 keer zo groot was als in 1990?’ schrijven de werkgevers in hun brochure. Ja, en wist u ook dat de EU in 1990 twaalf lidstaten had en nu 27, dat de prijzen in de tussentijd met 65% zijn gestegen en dat de uitvoer naar niet-EU landen nog sterker is gestegen?

Iedereen weet dat een land met een relatief kleine thuismarkt per definitie export-georiënteerd is. Dat geldt voor Chili en Australië net zo goed als voor Nederland. Dat Nederland in Europa ligt en Europa dus belangrijk is, weten we ook al vijfhonderd jaar. Maar laten we een beetje fatsoenlijk blijven redeneren over de rol van de euro. Voor de introductie van de eenheidsmunt hadden we ook een gemeenschappelijke markt, was er relatief meer handel met Europa, was de economische groei hoger,  was er geen toestand van permanente crisis en stonden we niet voor 70 miljard euro garant voor de schulden van andere overheden. [bron]

Emeritus hoogleraar Jaap van Duijn fileert genadeloos de leugens en de misleiding van VNO/NCW en de eurofielen. Lees vooral het hele artikel !

Eerder deed NRC iets soortgelijks:

Begin deze maand publiceerde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zijn boek Henk, Ingrid en Alexander waarin hij verslag doet van gesprekken die hij voerde met PVV-stemmers. In het boek treedt Pechtold meestal op als interviewer, maar soms wordt hem ook een vraag gesteld, bijvoorbeeld door PVV-stemmer Gerard Agterberg. Op diens vraag „Al die miljarden naar Griekenland? Worden wij daar beter van?” antwoordt Pechtold: „Van iedere euro die we in Nederland verdienen, komt zeventig cent uit het buitenland. Onze welvaart hangt af van de handel die we drijven met andere landen…Het is voor onze pensioenen, onze banen, ons spaargeld van groot belang dat we Europa overeind houden. Daarom helpen we Griekenland.” Lezer Tijmen Schipper vroeg next.checkt na te gaan in hoeverre die zeventig cent klopt. Next.checkt beoordeelt de bewering als onwaar. [bron]

Advertenties

One thought on “Hoe de eurofielen en VNO/NCW u keihard voorliegen

  1. Wij moeten de EU in stand houden, dat de werkgevers en de multinationals met de politiek en de bankers met hun justitie en advokaten een onbezorgd leven kunnen leiden, omdat zij bedriegen en stelen als de raven! Afbreken die maffia, die ons al vanaf de oorlog al heeft bedrogen en belazerd en er is nooit recht gesproken. Alleen die profiteurs hebben een groot cordon aangelegd om deze situatie in stand te houden, maar gekkie henkie en truus worden eindelijk ook eens wakker! De mensen zijn loeiend en kunnen hun bloed wel zuipen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s