Bonbons voor Wilhelmina

De Duitsers hadden nooit die tanks onze grens over moeten sturen, geen barse soldaten in feldgraue uniformen en spijkerlaarzen. Dat machtsvertoon was helemaal niet nodig, die ochtend van de 10e mei, 72 jaar geleden.

Ze hadden beter een paar hoge ambtenaren kunnen droppen. Midden op het Binnenhof. Ergens begin jaren dertig. Rijzige heren met zilveren haren, zachte stemmen en vriendelijke gezichten. Met bakkershandjes, een mond vol goede bedoelingen, niet gewapend met karabijnen, maar met koffers vol lucratieve orders voor de industrie en een doos bonbons voor Wilhelmina.

Mannen in grijze pakken met een gloedvol verhaal over 1000 jaar vrede en beloftes van gedeelde macht, welvaart en een paar ‘hoge’ banen in Berlijn voor de juiste mensen. Als de Duitsers het zo hadden aangepakt, spraken we hier allemaal met een Westfaalse tongval en reden we nog vaker in een Volkswagen Passat dan nu. Ik weet het zeker. [bron]

Jan Bennink

Advertenties

One thought on “Bonbons voor Wilhelmina

  1. MOOIE SPROOKJES VULLEN GEEN GAATJES. De juiste mensen aan het roer en niet de oplichters, die generatie na generatie aan het roer zitten! De zeggenschap korter bij de mensen en niet in het satanische kamertje in het buitenhof!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s