Politiek activisme door journalisten

Het NIOD-rapport spreekt van een ‘politiek-publicitaire constellatie’ die ‘verregaande consequenties’ had: ‘Nederland stelde in feite een Luchtmobiel Bataljon (Dutchbat) zonder voorwaarden beschikbaar.’ Het aandeel van de media in die constellatie wordt door het NIOD stevig bekritiseerd. De media hebben een ‘tamelijk stereotiep, versimpeld beeld’ geschapen van het Bosnische conflict en van de Nederlandse betrokkenheid. Ze boden ‘te veel moraal, te weinig feiten, te veel standpunten, te weinig analyse, te veel emotie’. Toch stelt Scholten dat de journalistiek behoorlijk genuanceerd was. ‘De risico’s van interventie zijn wel aan bod gekomen.’

Erg veel invloed hadden al die moralistisch getinte berichten, documentaires en verhalen volgens het NIOD overigens niet: binnen de politieke elite bestonden nauwelijks meningsverschillen. Maar de media speelden wel een belangrijke rol bij de beeldvorming. Waar de officiële VN-positie altijd neutraal was (er moest immers alleen maar aan peace keeping worden gedaan), presenteerden de media een ander beeld: een van good guys en bad guys. Met pikzwarte Bosnische Serviërs en lelieblanke Moslims.

Zijn de media daarmee verantwoordelijk? Het NIOD kent aan ‘een brede kring van betrokkenen bij dit beleid, en in het bijzonder de voorvechters’, grote verantwoordelijkheid toe. Scholten: ‘De Henk Hoflands en de Anet Bleichs, gebruikmakend van alle emotionele registers die ze als journalist tot hun beschikking hadden, drongen aan op interventie. Daardoor dragen ze een zekere verantwoordelijkheid. [bron]

Aldus het NIOD in 2002. Iets soortgelijks gebeurde volgens mij rondom de “Arabische lente”, en het lijkt ook nu weer te gebeuren rondom de burgeroorlog in Syrië.

Advertenties

2 thoughts on “Politiek activisme door journalisten

  1. De politieke elite zijn Nazies ten top met de media erbij! De nederlandse regering is geen haar beter en van hetzelfde kaliber en geen haar beter!

  2. Er is nu ergens een moeder (mei 2013) die haar twee zoontjes mist, zij heeft die zoontjes gebruikt, of beter gezegd MISbruikt in een vechtscheiding! Ze heeft door middel van een bezoekregeling de vader geprobeerd te treiteren. Welnu, ze heeft haar zin, die man heeft zich van het leven beroofd.

    En met de moslims in Srebrenica is het ongeveer het zelfde. Men speelde een politiek spel en dat heeft men vervolgens verloren. Overdag had men de wassen neus van de Nederlandse bescherming van de Dutchbat I II en III. En bij nacht en ontij ging men door met de aanvallen op de Serviërs. En het waren nu juist de Serviërs die al eeuwen last hadden van de moslimse landverraders. Genetisch is er niet veel verschil tussen Bosniërs en Serviërs, en al of niet moslim. Politiek gezien wel. Vroeger was de Balkan bezet door de Ottomanen, maar dat Ottomaanse rijk was al eeuwen in verval geraakt. Tenslotte is het in 1928 opgeheven, of beter gezegd uit zijn lijden verlost. De moslims in voormalig Joegoslavië heulden met de vijand, namelijk dezelfde kliek die al jarenlang Turkije bezet hield. De moslims in voormalig Joegoslavië, in Bosnië-Herzegovina en in Servië waren gelijk aan de NSB’ers tijdens de Duitse bezetting van Nederland. Echter er is nooit een bijltjesdag gekomen in Joegoslavië. De machthebbers waren te sterk. Die bijltjesdag is nooit gekomen, maar de wrevel is wel gebleven. Toen de deelrepublieken onafhankelijkheid van elkaar wilden worden stak die oude wrevel weer de kop op.

    Waar Dutchbat géén rekening mee heeft gehouden is het oude zeer héél diep zat in Joegoslavië. Waar de moslims geen rekening mee hebben gehouden is dat er ooit een keer een moment komt waarop er wordt afgerekend. De Servische oorlogsmisdadigers hebben geen schuldgevoel, net als oud verzetsstrijders in Nederland geen enkele consideratie hebben met geliquideerde landverraders of Nazi’s. En toch waren de moslims voornamelijk onschuldig. Het waren namelijk hun vaders en grootvaders die fout waren. De meesten waren alleen maar nabestaande van een totaal verrotte ideologie. Niets meer en niets minder! De Serviërs rekenden het de moslims wel aan dat zij zich nog steeds bleven identificeren met verachtelijke misdadige ideologie. De islam als geloof had al jaren daarvoor zijn plaats verloren, het is blijven bestaan als een identiteit, de overgrootmoeder of -vader was nazaat van een Ottomaanse verkrachter en dáárom was men moslim!

    Nederland heeft er verkeerd aan gedaan om een malloot naar Joegoslavië te sturen, Als er iemand heen was gestuurd die had begrepen dat de Servische antipathie jegens de moslim in het algemeen heel simpel is terug te brengen op de traditionele overgeërfde landverradersmentaliteit van de moslims dan was dit eenvoudig op te lossen. Namelijk niet zeuren over “Don’t shoot the piano-player!”, maar erkennen dat de moslims verkeerd bezig zijn geweest, en vervolgens niet mee willen werken aan een bijltjesdag of aan genocide.

    Doordat Nederland een absolute lul naar Joegoslavië heeft gestuurd is Nederland schuldig aan massamoord! Mensen vóór-selecteren, mannen en vrouwen scheiden, dat hebben we ook in Auschwitz gezien. Overste Karremans stond er bij en keek er naar! Het bewijs staat op die zoekgeraakte foto’s! En het ontbreken van Navo-steun is bijzaak. Want als één man moreel gezien het gelijk aan zijn kant heeft kan hij alleen de oorlog winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s