Eurofiel avant la lettre

Do not think that, as we bring about a certain order in Europe, we do it to harm individual nations. The freedom of individual countries must be brought in harmony with the conditions of the present and with simple questions of practicality. Just as a member of a family does not have the right to disturb everyone else’s peace, an individual nation does not have the right to resist the larger order.

Maar wie zei dit? Het was J.G. En wat hij zei over Europa en de natiestaat was in essentie niet veel anders dan wat de eurofielen nu zeggen. Lees de hele speech. Het is anders verwoordt, een andere stijl, maar de overeenkomsten zijn opmerkelijk.

2 gedachten over “Eurofiel avant la lettre

  1. Lang geleden, (1987), was er een Europees propagandaprogramma op de Nederlandse staatszenders (in dit geval bij de Avro en Tros): European Business Weekly. Het was bedoeld als opwarmertje voor de massa’s om voor de afschaffing van de grenzen te zijn. André Leijsen, Europa propagandist, lid van de Europese Ronde Tafel, de baas van Societé General, lid van Treuhand en opgeleid in bij de Hitlerjugend zei tijdens een uitzending: “Europa is in crisis, vroeger zouden we een regionale oorlog uitlokken, nu schaffen we de grenzen af.” Zo duidelijk had ik het nimmer gehoord. Sinds Goebels – en lang daarvoor ook al – wordt er buiten elke democratische controle om een eenwordingsagenda uitgevoerd. http://www.anp-archief.nl/page/93698/nl. Helaas is er bij Beeld en Geluid maar 1 uitzending terug te vinden.

    Tijdens de eerste Europese verkiezingen in 1979 werden er Hitler-affiche geplakt met de tekst: Verenigd Europa? Mijn idee. Veel burgers zijn zich al lange tijd bewust van deze samenhang.

  2. Vanaf het begin van de mensheid zijn kleine groepen opgegaan in grote groepen, en waarom zou dit proces stoppen? Of moeten we echt overwegen om Friesland en Limburg weer zelfstandig te laten worden. Een Europa is altijd al een droom geweest, vooral van kleine potentaatjes die graag de baas willen spelen. Maar dat lukt niet. Mensen laten zich niet dwingen, zoals die potentaatjes daar al achter zijn gekomen.
    Je moet dus een manier zien te vinden waar iedereen het mee eens is en niet, zoals dat nu gebeurt, door de strot geduwd krijgen. De EU wordt nu ook geregeerd door kleine potentaatjes die in een keer veels te veel te vertellen krijgen en daar gaat het dus fout.
    Persoonlijk denk ik dat een Europa de toekomst is, maar dat zal zeker niet dit jaar en ook niet over 10 jaar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s