De Surinaamse Hebi

„Wij Surinamers spreken ook wel van een hebi, iets wat je tot last is. Tijdens de slavernij is door de slavenhouders opzettelijk tweedracht gezaaid onder slaven. Sommigen kregen een voorkeursbehandeling als ze zich van de groep afkeerden. Het klinkt raar, maar tot op de dag van vandaag zit de Surinaamse gemeenschap nog zo in elkaar.” Er is weinig gemeenschapsgevoel en samenwerking, zegt Renfrum. „Waar succesvolle Marokkanen of Turken elkaar helpen aan banen of elkaar financieel ondersteunen bij het opzetten van eigen bedrijven, nemen succesvolle Surinamers vaak afstand van de gemeenschap. Dat is heel kenmerkend.” [bron]

Kenneth Renfurm (2008)

3 gedachten over “De Surinaamse Hebi

  1. Misschien is het gewoon omdat het een land is van veel verschillende ethnische oorsprong? Lijkt me logischer dan deze onzin.

  2. Een nadeel van de Marokkaanse manier van samenwerken is dat men met het zelfde gemak zijn landgenoten / lotgenoten weer naar beneden trekt, weer terug de shit in. Surinamers komen er op eigen kracht en zij weten dan ook hun positie te behouden, ook als vrienden en familie hen niet volgen maar blijven steken op het oorspronkelijke niveau. De Surinaamse manier van werken is dus te prefereren.

    Uiteindelijk is het verschil steeds een duwtje in de rug nodig hebben en er dan nog niet komen, of gestimuleerd worden om er op eigen kracht te komen en er dan ook werkelijk zelf komen.

    Dat ellendige gezeik over verdeel en heers is praat van losers, geen aandacht waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s