Gematigde moslims?

mohammed_cartoon1.jpg

De MvJ maakt zich met name zorgen over de slotpassage van de film waarin de heer Wilders voornemens is een aantal soera´s uit de Koran te scheuren en in de open haard te verbranden. Deze handelingen kunnen van een extreme hevigheid zijn voor degenen voor wie dit boek heilig is. Daarbij zal het ook kunnen gaan om gematigde moslims. Deze beleving van extreme hevigheid kan, zo vreest de MvJ, ook leiden tot reacties van een extreme hevigheid. De kans daarop is naar het oordeel van de MvJ reëel en aanmerkelijk. […]

De MvJ geeft tot slot nogmaals aan de voornemens van de heer Wilders zeer verontrustend te vinden. Met name de laatste passage van verscheuren van pagina’s uit de Koran en daarna verbranden, baart hem grote zorgen. Hij houdt er zeer ernstig rekening mee dat de beleving van deze beelden voor gelovige moslims zo hevig kan zijn, dat dit kan leiden tot gewelddadige reacties.

Alsdus het vertrouwelijk verslag van een gesprek op 7 nov. 2007 tussen Wilders, de minister van Justitie, van Binnenlandse Zaken en de plaatsvervangend coördinator terrorismebestrijding. (Dit gesprek vond dus plaats na het gesprek van 31 oktober 2007 tussen de NCTb en Wilders waarin staat dat, volgens dhr Wilders, “e. De beoogde film sluit af met de Hr Wilders die (delen van) de Koran verscheurt.”).

Wat is nou eigenlijk de boodschap van de ministers in dit verslag? Wat ze zeggen is NIET dat extremistische moslims zich beledigd zullen voelen en dat er een grote kans bestaat dat zij tot geweld zullen overgaan. Neen, de ministers refereren aan de groep ‘gelovige moslims’ (en dat zijn dus per definitie alle moslims) en noemen zelfs specifiek de gematigde moslims.

En nu vraag ik u: doen deze ministers dan niet precies waar zij Wilders van betichten: alle moslims over een kam scheren en met geweldadigheid in verband brengen ?! Sterker nog: doen zij dat niet veel explicieter dan Wilders ooit heeft gedaan?

Overigens is het opvallend dat de ministers op 28 nov. nog beweerden niet te weten wat de inhoud van de film zou zijn.

Update: de eerste voorbeelden van massale protesten door gematigde (liberale?) moslims? Of bestaat er feitelijk geen gematigde islam?

Update: the gematigde moslims hebben ook de site van Pat Condell ontdekt? Hij nl. down.

Update: het schijnt dat Pat Condell met een nieuwe website bezig is en de oude daarom offline is.

Plaats een reactie